PM: A magyar EU-elnökség a pénzügyi szolgáltatások terén is előrelépést szorgalmaz

MH/ MTI
2024. szeptember 10. kedd. 18:26

A magyar uniós elnökség elkötelezett a vállalkozások finanszírozási helyzetének javítása és az adminisztráció csökkentése mellett, amelyben kulcsszerep jut az európai pénzintézeteknek – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a Citibank európai vezetőjét, Ignacio Gutiérrez-Orrantiát a Pénzügyminisztérium (PM) keddi közleménye szerint.

A magyar EU-elnökség fontos célja a zöld átállás és a fenntartható adósságkezelés elősegítése uniós szinten, ebben a munkában partnerként tekintünk az európai bankrendszerre – idézték a tárcavezetőt.

A Citibank több mint 160 országban van jelen, Magyarországon 1985 óta nyújt pénzügyi szolgáltatásokat – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta: a bank fontos partnere Magyarországnak az adósságkezelésben is, az elmúlt években több alkalommal főszervező volt hazánk sikeres kötvénykibocsátásai során, de a nemzetközi befektetőkkel való kapcsolattartásban is erős együttműködést folytat az Államadósság Kezelő Központtal.

A pénzügyminiszter a csütörtökön kezdődő uniós pénzügyminiszteri találkozó témáit ismertetve kiemelte: fontos célunk az uniós zöld átmenet, a zéró karbon-kibocsátás elérése 2050-ig, ennek eléréséhez becslések szerint a Covid előtti időszakhoz képest duplázni kellene a ráfordításokat, amelyhez a lakosság bevonására is szükség lesz. A magyar államadósságkezelési tapasztalatok azt mutatják, hogy megfelelő programokkal a lakosság is bevonható a klímacélok finanszírozásába, a zöld átmenet elősegítésébe – tette hozzá Varga Mihály.

Mint mondta: „a bankunió területén a válságkezelési és betétbiztosítási keretrendszer felülvizsgálata is célunk annak érdekében, hogy javítsuk a banki válságkezelés hatékonyságát”. Ennek kapcsán a pénzügyminiszter kiemelte: a magyar bankrendszer a háborús válságban is megőrizte stabilitását, több területen az uniós átlagnál jobban teljesít. A banki digitalizáció és hatékonyság növelésében továbbra is jelentős tartalékok vannak, ami a működési költségeket tovább csökkentheti – mondta Varga Mihály a PM tájékoztatása szerint.

Elolvasom a cikket