Scholz a „megfelelő pillanatban” felhívja Putyint

„Megjegyezhetem, hogy Németország kancellárja többször is rámutatott, hogy a háború kitörése után is többször felhívta Putyint, és a jövőben is így fog tenni” – idézte az oroszhirek.hu Hebestreitet, aki arra is emlékeztetett, hogy a vezetők legutóbbi beszélgetésére 2022 decemberében került sor.

Scholz javaslatáról szólva, amely Oroszország részvételére vonatkozik egy újabb ukrajnai csúcstalálkozón, a kabinet szóvivője nem tudta megnevezni egy ilyen konferencia időpontját. „Szerintem el lenne sietve” – jegyezte meg Hebestreit, hozzátéve, hogy »a világon mindenütt az az érzés«, hogy az ukrajnai konfliktusnak a lehető leghamarabb véget kell vetni. Arra a kérdésre, hogy Németország milyen szerepet játszhatna az esetleges béketárgyalásokon, megjegyezte, hogy „a tárgyalások, ha egyáltalán sor kerül rájuk, Oroszország és Ukrajna között zajlanak majd”. „Minden más résztvevő ezután támogató szerepet játszhatna” – zárta a szóvivő.

Putyin a Keleti Gazdasági Fórum szeptember 5-i plenáris ülésén elmondta, hogy hosszú ideje nem hívta fel Európa és az Egyesült Államok vezetőit, de Moszkva nem mond le a kapcsolatfelvételről.

Szeptember 8-án Scholz a ZDF televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktusban eljött a pillanat, hogy megvitassák, hogyan lehet békére jutni, és ismét szorgalmazta az orosz részvételt egy újabb csúcstalálkozón a válság megoldása érdekében. A kancellár azt állította, hogy „mindenképpen” új konferenciát tartanak.

Az első Ukrajnáról szóló konferenciát június 15-16-án tartották Bürgenstockban. Svájc, amely a kijevi hatóságokkal egyetértésben szervezte, nem hívta meg rá Oroszországot. Több állam, köztük Kína küldöttsége nem vett részt ezen a fórumon. A BRICS-tagországok egyike sem támogatta a záróközleményt. Mint Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője elmondta, a konferencia teljes kudarcnak bizonyult, „az ilyen összejövetelek nem szolgálhatnak a fenntartható béke alapjául”.

Elolvasom a cikket