Washington és London azt szeretné elérni, hogy Ukrajna képes legyen az önállóságra

„Azon dolgozunk, hogy (…) Ukrajna az Európával és a transzatlanti intézményekkel való nagyobb integráció útján maradjon, amit az ukránok akarnak. Ukrajna egyértelműen ezen az úton halad. Együtt fogjuk segíteni, hogy ezen az úton haladjon tovább” – mondta Blinken sajtótájékoztatón újságíróknak.

Hozzátette, hogy Washington és London azt is szeretné elérni, hogy Ukrajna képes legyen az önálló védelemre, és hogy katonai és gazdasági szempontból „magabiztosabban álljon a saját lábára”.

Volodimir Zelenszkij 2022 szeptemberének végén közölte, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban folyamodik a NATO-tagságért. Ugyanakkor Jens Stoltenberg akkori NATO-főtitkár kijelentette, hogy Ukrajna teljes jogú szövetségi tagsága lehetetlen egy fegyveres konfliktus idején. Júliusban reményét fejezte ki, hogy Ukrajna 2034-ig csatlakozik a NATO-hoz. Később, a blokk csúcstalálkozóját követően Stoltenberg azt mondta, hogy túl korai lenne Ukrajna szövetségi csatlakozásának időpontjáról beszélni.

Júliusban a NATO–Ukrajna Tanács megerősítette, hogy Kijev meghívást kap a szövetséghez való csatlakozásra, ha a szövetségesek egyetértenek és a „feltételek” teljesülnek. A tanács közleményében azt írta, hogy a NATO külügyminiszterei továbbra is értékelni fogják Ukrajna előrehaladását a demokratikus és biztonsági reformok terén. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter elismerte, hogy a NATO-tagoknak nincs kedvük felvenni Ukrajnát.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban azt mondta, hogy a Kreml értesült Zelenszkij Ukrajna NATO-csatlakozási kérelméről, valamint az arra adott különböző reakciókról. Peszkov szerint Moszkva szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és emlékeztet arra, hogy Kijev szövetség felé való orientációja volt az egyik oka Oroszország ukrajnai különleges műveletének. Ukrajnát azért nem hívták meg a NATO-ba, mert a NATO tagjai, elsősorban Lengyelország egyértelműen érdekelt Ukrajna nyugati területei iránt, Kijev meghívása a szövetségbe pedig a meglévő ukrán határok elismerését igényelné – mondta korábban Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.

Elolvasom a cikket