„A gigájánál fogva”

2024. szeptember 11. szerda. 16:2
Frissítve: 2024. szeptember 11. 16:36

Azt olvasom Magyar Péter Facebook-oldalán, hogy „a Tisza-kormány 2027-től duplájára emeli a jelenleg 266 800 forintos minimálbért, és azért fogunk dolgozni, hogy a kormányzati ciklus végére egymillió forint lehessen a minimálbér összege”. Ugye ez azt jelenti, hogy 2026-ban a Tisza biztosan nyerni fog, és 2030-ra egymillió forint lehet majd a minimálbér. Ady szavaival élve „álmodik a nyomor”.

Az ugyanis a minimum, amit elvárhatunk valakitől, ha ilyen félrevezetőnek látszó nyilatkozatot tesz, nyilvánvalóan abból a szándékból, hogy maga mellé állítsa a szavazókat, hogy legalább ismerje az államháztartás állapotát. Lesz-e miből ezt a gigantikus emelést megcsinálni, az sugallva, hogy Orbán nem is akarta, mert nem akart jót a választóinak. Ez mindenesetre durva állítás lenne. Az igazságtartalma pedig a nullához közelít.

Nem árt Magyar igazmondási készsége kapcsán nem egy hat év múlva, esetleg bekövetkező ígéretről beszélni, hanem inkább a Magyar család gyakorlatáról.

A Tisza Párt elnöke nemrég egy Facebook-kommentben azt állította, hogy a volt felesége miniszteri rangja miatt ő maga többször járt a VIP-osztályon, ahol emlékezete szerint kétszer kapott covidoltást, és egyszer felírtak számára valamilyen gyógyszert. Emlékezetes volt Magyar Péter zavaros válasza a Honvédkórháznál a Hír TV-s Heiter Dávid kérdésére. Magyar Péter: „Én? Soha nem kértem VIP-ellátást.” Riporter: „Volt erre jogosultsága?” Magyar Péter: „Nem, nem volt. Hát nyilván a feleségem okán volt, igen.” Ez tehát nem volt olyan régen, sőt a két utóbbi állítás között csak néhány másodperc telt el, és Magyarnak itt is sikerült pont az ellenkezőjét állítania. Én nem mondom azt, hogy 2030-ban nem lesz egymillió forint a minimálbér, de sokat nem tennék rá, hogy lesz, mint ahogy arra sem, hogy 2026-ban Magyar nyeri választásokat.

Ha azt kérdi a kedves olvasó, hogy kinek jár Magyarországon VIP-ellátás, és hogy Magyar Péternek jár-e, akkor erre a következő a felelet. Főszabályként kizárólag úgynevezett védett személyek vehetik igénybe az Észak-pesti Centrumkórház – Honvédkórház ilyen szolgáltatásait. Magyar Péter pedig soha nem minősült ilyennek, miként felmenői sem. Ugyanis védett személynek a következők minősülnek: miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, államtitkár, közigazgatási államtitkár. Mellettük pedig különböző honvédelmi és rendvédelmi vezetők, valamint azok számítanak jogosult személyeknek, akinek az egészségügyért felelős miniszter vagy az általa kijelölt személy kivételes méltánylást érdemlő esetekben (így különösen közegészségügyi, nemzetbiztonsági, honvédelmi vagy rendvédelmi érdekből) az igénybevételt engedélyezte. Magyar Péter rokonai nyilvánvalóan csak az utóbbi körbe tartozhatnának, de a politikus eddig nem mutatott fel olyan érvet, azaz államérdeket, amely az általa egyébként kritizált ellátások igénybevételét indokolttá tette volna. A gyakorlatban Magyarnak számtalan alkalommal külön kellett kérnie parancsnoki engedélyt.

A kórházrész az elmúlt hetekben éppen Magyar médiaszereplései nyomán vált a közbeszéd tárgyává. A Tisza Párt vezetője VIP-osztálynak nevezte a centrumot, és demagóg módon arról értekezett: miközben a kormánytagok extra helyszínen gyógyulhatnak, az adófizetőknek csak rossz körülmények jutnak. Csakhogy kiderült, valójában maga Magyar volt az, aki évekig előszeretettel kereste fel a centrumot.

Nem árt tehát így közelíteni a Magyar-féle igazmondáshoz és az egymilliós minimálbér ígéretéhez.

Ehhez egy kis adalék: Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója Kötcsén az ellenzéki újságírók kérdéseire válaszolva – egy videófelvétel tanúsága szerint – a következőket mondta: „Arról a Magyar Péterről beszélünk, aki telefont lopott? Bebújt a mentelmi joga mögé, amikor azt mondta korábban, hogy neki nem kell mentelmi jog? Arról a Magyar Péterről, akit a gigájánál, a nyakánál fogva hajítottak ki, mint az utolsó suttyókat szokás? Arról az emberről, aki tizenéves lányok orális kielégítését imitálta a diszkóban, és csúszkált alattuk? Aki lehallgatta a feleségét? Aki most ekézi a közlekedést, holott korábban mindenfajta igazgatóságban benne volt, és soha semmi érdemi munkája és felvetése nem volt? És most ekézi az egészségügyet, és egyébként magának és a családjának szerzett protekciót? Erről az emberről beszélünk? Ez az ember soha senkinek nem fogja a problémáját megoldani, ennek az embernek csak saját maga fontos, ez az ember akkor lesz miniszterelnök, amikor én római pápa. Református vagyok, csak megjegyzem.”

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket