A magnézium sokkal fontosabb lehet, mint eddig tudtuk

A szervezetnek számos funkcióhoz szüksége van magnéziumra, de az egyik legfontosabb feladata a DNS másolásához és javításához szükséges enzimek támogatása. A magnézium DNS-károsodás megelőzésében betöltött szerepét azonban még nem sokat vizsgálták. Most ausztrál kutatók 172 középkorú felnőttől vettek vérmintát, és megnézték a magnézium, a homocisztein, a folsav és a B12-vitamin szintjét. A DNS-károsodás markereit is vizsgálták.

A vizsgálat egyik kulcsszereplője a homocisztein nevű aminosav volt. A homocisztein magas szintje a vérben összefüggésbe hozható a DNS-károsodás fokozott kockázatával. A kutatók szerint ez a károsodás olyan, neurodegeneratív betegségekhez vezethet, mint a demencia, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, valamint a velőcső-rendellenességek.

Az alacsony magnéziumszint és a magas homociszteinszint magasabb DNS-károsító biomarkerekhez kapcsolódott, amely a kutatók szerint azt jelentheti, hogy az alacsony magnéziumszint a DNS-károsodás magasabb rizikójával jár. Ez pedig bizonyos krónikus degeneratív betegségek fokozott kockázatát jelentheti.

„Tudjuk, hogy a magnézium elengedhetetlen a normális DNS-replikációhoz és segít az antioxidánsok kialakításában, így logikus, hogy a tanulmány szerint a magnézium védi a DNS-t a károsodástól. A neurodegeneratív betegségek és a felgyorsult öregedés kockázatának csökkentésére vonatkozó következtetések izgalmasak” – nyilatkozta Maggie Moon dietetikus a portálnak.

Moon szerint az új tanulmány „rávilágít a magnézium erejére, különösen folsavval és B12-vitaminnal kombinálva, amely segít csökkenteni a homociszteinszintet. A magnéziumot először az egészséges élelmiszerekből kellene fogyasztanunk, ha van rá lehetőségünk, amelyekből nagyobb valószínűséggel kapjuk meg az alapvető tápanyagok keverékét.”

A magnézium ajánlott napi mennyisége életkoronként és nemenként változik. Például a felnőtt férfiaknak általában napi 400-420 milligrammra van szükségük, életkortól függően. A felnőtt nőknek 310-360 milligrammra van szükségük, életkortól és például esetleges terhességtől függően.

Elolvasom a cikket