Az AFU egy játékkonzolt használt a lövegtornyok vezérlésére

A média újságírói a United24media projekt szeptember 8-án közzétett videójára figyeltek fel. Ennek készítői bemutatták, hogyan irányítják az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonái a harci fegyvereket a Steam Deck játékkonzol segítségével.

A Steam Deck a Valve kompakt játékkonzolja, amely beépített gamepaddal rendelkezik, és lehetővé teszi a PC-s játékok futtatását. Az AFU pontosította, hogy a konzolokat a Shablia lövegtornyok vezérlésére használják, amelyeket a front egyik első „robotjaként” jellemeztek. A torony tornyát hőkamerával és széles látószögű kamerákkal szerelték fel. A „Shabla” akár három mérföldes, azaz mintegy 4,8 kilométeres távolságból is képes tüzelni.

Az Insider riporterei szerint a távirányítású rendszerek távol tarthatják a csapatokat a harcoktól, potenciálisan életeket mentve. „A Steam Deck használata a frontvonalakon rávilágít a modern technológia folyamatos hatására” – mondták a szerzők.

Augusztus elején vált ismertté, hogy az AFU robotkutyákat kezdett használni a fronton. Az ilyen gépek helyettesíthetik az embereket, amikor veszélyes feladatokat látnak el a fronton.

Elolvasom a cikket