Ezek a legkevesebb cukrot tartalmazó gyümölcsök

A világon több mint 40 000 gyümölcsfajta létezik. Néhányuk viszonylag magas, míg mások alacsony fruktóztartalmúak. Bár a gyümölcsök jót tesznek a szervezetnek, éppen cukortartalmuk miatt mértékkel kell fogyasztani őket. Ahhoz, hogy bűntudat nélkül fogyasszunk több gyümölcsöt és bogyós gyümölcsöt, fontos tudni, hogy melyek tartalmaznak kevesebb cukrot – írja a Sporst.kz.

Lime

Ez a savanyú citrusféle mindössze 1,7 százalék cukrot tartalmaz, tehát a legkevesebb egyszerű szénhidrátot. Enyhe savanyúsága miatt még a citromot is „felülmúlja”.

Citrom

A citrom gazdag C-vitaminban, egészséges és frissítő is. A citrusféléknek nemcsak a belső része értékes. Általában a levét használjuk, amelyet salátához vagy teához adhatunk. A reszelt héját gyakran használják ételek, italok és pékáruk ízesítőjeként is. A citromhéj nemcsak illóolajokat tartalmaz, hanem cukrot is, amely a gyümölcshúsnál nagyobb mennyiségben van benne.

A citromnak magasabb a savkoncentrációja, és valamivel magasabb a cukortartalma, mint a lime-nak. Ezért áll a második helyen a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcsfajták rangsorában. Egy meghámozott citrom 2,5 százalék cukrot tartalmaz, míg a citrom héja 4,2 gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként.

Áfonya

A harmadik helyet az erdei bogyók egy fanyar fajtája – az apró áfonya – foglalja el. Gyakran használják mártásként vagy kompótként kiadós ételekhez, mivel savanykás-édes íze harmonikus és friss kiegészítője a sós ételeknek, kesernyés íze pedig a zsírok emésztésére is jótékonyan hat.

Málna

A málna következik, mindössze 0,1 százalékkal lemaradva. Savanykás íze ellenére az egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcs, mert íze és édessége miatt az egyik legkedveltebb. Méghozzá 100 grammonként alig 4,4 gramm cukortartalommal. A málna kívülről bársonyos, laza, puha állaga miatt általában nem sokáig eltartható. Minél érettebb a gyümölcs, annál puhább lesz, és annál több cukrot tartalmaz.

Szeder és eper

A szeder valójában az ötödik helyen osztozik az eperrel, mindkettő 4,9 gramm cukrot tartalmaz 100 grammonként.

A grapefruitot is érdemes megemlíteni. A szép héjú, keserű citrusféléket mindig is előszeretettel használták a különböző diéták kapcsán. A magas keserűanyag-tartalom kedvez a zsíremésztésnek, és hosszú távon a zsírégetést is serkenti.

Elolvasom a cikket