Férfi kézilabda: Német csapat elleni rangadóval rajtol a Veszprém és a Szeged is

Mindkét magyar élklubnál edzőváltás és jelentős játékosmozgás történt a nyári szünetben. Azt már tavaly májusban tudni lehetett, hogy Kárpáti Krisztián szegedi megbízatása csak egy szezonra szól, és idén nyáron a svéd Michael Apelgren veszi át a helyét. A tréner a párizsi olimpia után érkezett új csapatához, miután hazája válogatottjának másodedzőjeként negyeddöntős volt Franciaországban.

Távozott többek között Carlos Molina, Dean Bombac, Emil Kheri Imsgard, Luka Stepancic, Matej Gaber, Miguel Martins és Szita Zoltán. Az érkezők között van a BL-győztes, német bajnok irányító, az izlandi Janus Dadi Smárason, az Európa-bajnok svéd kapus, Tobias Thulin, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes norvég jobbátlövő, Magnus Röd, valamint a francia beálló, Jérémy Toto, a szerb irányító, Lazar Kukic és a svéd balátlövő, William Bogojevic.

A szegediek a felkészülés során a Sipos Adriánt foglalkoztató német MT Melsungent, a lengyel bajnokságban és kupában is ezüstérmes Industria Kielcét, a bajnokságban pedig az Egert, a Gyöngyöst és a Tatabányát is legyőzték.

Kiss Bence cégvezető augusztus elején leszögezte: az új idényben visszahódítanák a bajnoki címet és a Magyar Kupát, illetve minél előbb szeretnének bejutni a BL négyes döntőjébe.

Még a szegedinél is komolyabb változások történtek a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Veszprémnél, ugyanis májusban távozott a cégvezető Sevinger Zsolt, júniusban Csík Zoltán helyett Bartha Csaba lett a csapatot működtető Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, ezt követően nem hosszabbították meg Momir Ilic vezetőedző és Gulyás Péter másodedző szerződését. Az új szakvezető a Barcelonával háromszoros BL-győztes spanyol Xavier Pascual Fuertes lett. Távozott a névadó főtámogató Magyar Telekom Nyrt., amelynek szerepét a 4iG Nyrt. vette át. A bakonyiak az idei év hátralévő részében Veszprém HC, januártól ONE Veszprém néven szerepelnek.

A keretből olyan alapemberek távoztak, mint Andreas Nilsson, Kentin Mahé és Omar Jahja. Érkezett az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes horvát irányító, Luka Cindric és honfitársa, a beálló Nikola Grahovac.

Bartha elmondása szerint a következő szezonban a bajnoki cím és a Magyar Kupa-elsőség megvédése a céljuk, a BL-ben pedig a négyes döntőbe jutás a minimális elvárás.

A bakonyiak a felkészülés során a cseh Dukla Prahát és az Imre Bencét foglalkoztató német THW Kielt is legyőzték, sőt augusztus 24-én a Halléban rendezett So-Tech Kupa első napján a Füchse Berlinnel is találkoztak, és 41–32-re nyertek. Az NB I-ben eddig csak a Dabassal játszottak, és magabiztosan győztek.

Őszi programjukat színesíti, hogy szabadkártyásként részt vesznek a szeptember 27. és október 3. között Egyiptomban sorra kerülő klubvilágbajnokságon.

Az európai szövetség (EHF) honlapjának összeállítása szerint a nyári átigazolási időszak legnagyobb fogásai között van szegedi részről a norvég Magnus Röd, bár sérülések miatt az előző szezonban mindössze hat BL-meccsen tudott játszani a Kolstadban. Az ötös ranglista élén a veszprémiek állnak Xavier Pascual megszerzésével.

A szerző szerint a mostani a valaha volt egyik legerősebb veszprémi csapat, Pascual pedig azon kevés edzők egyike, aki képes megváltoztatni egy csapat arculatát. Barcelonában nemcsak három BL-t nyert, hanem korszakos egyéniségeket épített fel a sportág számára Dika Memtől Rodrigo Corralesen át Aleix Gómezig. Természetesen nagy lesz a nyomás, hogy a bakonyiak megnyerjék történetük első BL-címét, de Pascual az évek során már bizonyított.

Az EHF erősorrendjét a címvédő Barcelona vezeti, a második a Veszprém, a Szeged pedig hatodik. Érdekes módon hiányzik a nyolcas listáról Fazekas Gergő és Szita Zoltán együttese, a lengyel bajnok, kupagyőztes és szuperkupa-győztes Orlen Wisla Plock, amely a hazai és a nemzetközi porondon is évről évre fejlődik, és a mostani szezonban újabb áttörés várható tőle.

A Szeged három olyan csapattal is összekerült, amely az előző szezonban ott volt a kölni négyes döntőben: a Barcelona júniusban megnyerte a BL-t, a dán Aalborg HB döntős volt, a Magdeburg pedig a negyedik helyen végzett.

A Veszprém megkapta a többi között a Plockot, továbbá Rosta Miklós csapatát, a román bajnok és kupagyőztes Dinamo Bucuresti-et is. Utóbbinak további pikantériája, hogy a bakonyiak új vezetőedzője, Xavier Pascual eddig a Dinamót irányította, amelynek új trénere, a szintén spanyol David Davis korábban a Veszprém edzője volt.

A csoportkör december 6. és február 11. között szünetel a januári világbajnokság miatt. A csoportok első két helyezettje a negyeddöntőbe, a 3-6. helyezettek a rájátszás első fordulójába jutnak. A négyes döntőt jövő júniusban ismét Kölnben rendezik.

A férfi Bajnokok Ligája csoportbeosztása: A csoport: Veszprém HC, Orlen Wisla Plock (lengyel), Paris Saint-Germain (francia), Füchse Berlin (német), Fredericia HK (dán), Sporting CP (portugál), Eurofarm Peliszter (északmacedón), Dinamo Bucuresti (román)

B csoport: Aalborg HB (dán), Barcelona (spanyol), SC Magdeburg (német), Industria Kielce (lengyel), OTP Bank-Pick Szeged, HBC Nantes (francia), PPD Zagreb (horvát), Kolstad HB (norvég)

Elolvasom a cikket