Lengyel EP-képviselő: Nem lehet elnézni a német határellenőrzést, és közben elmarasztalni a magyar kormányfőt

MH/ MTI
2024. szeptember 11. szerda. 20:38

Sienkiewicz, aki a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platformot képviseli az EP-ben, szerdán az Európai Néppárt (EPP) frakciójának ülésén a lengyel küldöttség nevében azt javasolta, hogy a német határellenőrzés bevezetése miatt hívják össze az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) rendkívüli ülését.

A német intézkedés kapcsán „alapvető tényeket akarunk tisztázni” – mondta Sienkiewicz a PAP hírügynökség brüsszeli tudósítójának. Tisztázandó, mik voltak „a drasztikus lépés okai”, a német fél miért nem tájékoztatta korábban az európai partnereket, hogy időben felkészülhessenek, a határellenőrzést miért vezették be ilyen hosszú időre, és mindennek milyen jelentősége lesz Németország biztonsága számára – sorolta Sienkiewicz.

Németország „túl fontos, túl nagy uniós tagállam” ahhoz, hogy napirendre lehessen térni az ügy felett, annál is inkább, hogy „megalapozott gyanú szerint a lépést nem a menekültek rendkívüli beáramlása okozta, hanem egyszerűen a választások utáni politikai pánik” – utalt Sienkiewicz a szeptember eleji német tartományi választásoknak a kormánykoalíció számára hátrányos eredményeire.

Az EP-képviselő aláhúzta: nem engedhető meg, hogy az EU „elmarasztalja Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, amiért tiltakozik az uniós migrációs politika ellen, és azzal fenyeget, hogy migránsokkal teli buszokat küld Brüsszelbe”, és egyúttal „szemet huny afelett, hogy a közösség egyik legnagyobb tagállama lezárja a határait”.

Donald Tusk lengyel kormányfő kedden elfogadhatatlannak nevezte, hogy Németország – Nancy Faeser belügyminiszter előző napi bejelentése szerint – szeptember 16-tól hat hónapra elrendeli vagy meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szomszédos országokkal.

Elolvasom a cikket