Putyin: Az Egyesült Államok bármi áron meg akarja őrizni dominanciáját

Az Óceán-2024 elnevezésű gyakorlatot a tervek szerint szeptember 10. és 16. között tartják, és Kína katonai kontingense is részt vesz benne. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg négy hajója és 15 repülőgépe vesz részt – mondta Alekszandr Mojszejev tengernagy, az orosz haditengerészet megbízott főparancsnoka.

A baráti nemzetekkel való katonai együttműködés fokozása annál is inkább fontossá vált Oroszország számára, mivel az Egyesült Államok több fronton is növeli katonai jelenlétét – mondta Putyin egy videokonferencián, amelyen Andrej Belouszov védelmi miniszter és az orosz haditengerészet vezető parancsnokai vettek részt.

Washington „új fegyverkezési versenyt akar kiprovokálni”, nem törődve európai és ázsiai szövetségesei biztonságával – érvelt az orosz vezető. Az amerikai tevékenység „felborítaná az ázsiai-csendes-óceáni térségben meglévő biztonsági struktúrát, ami bomlasztó hatással lenne az ottani erőegyensúlyra” – mondta Putyin.

Ez a politika azzal a kockázattal jár, hogy „veszélyes válságot idéz elő Európában, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térségben” – figyelmeztetett Putyin. Oroszországnak készen kell állnia az ilyen körülmények között bekövetkező esetleges fejleményekre – mondta az elnök, miközben felügyelte az orosz haditengerészet és légierő különböző részeinek harckészültségét és együttműködési képességét tesztelő gyakorlatok kezdetét.

Az orosz fegyveres erőknek „megbízhatóan meg kell védeniük” mind a nemzet szuverenitását és érdekeit, mind pedig képesnek kell lenniük bármilyen potenciális agresszió elhárítására – mondta Putyin.

Az Egyesült Államok és más nyugati országok már jó ideje Oroszországot és Kínát jelölik meg legnagyobb biztonsági fenyegetésként. A múlt héten az amerikai és a brit kémfőnök a Financial Times által közölt véleménycikkben a két országot nevezte a status quo fő kihívásának.

Elolvasom a cikket