Smihal: Ukrajna kész az orosz kőolaj tranzitjára

Az ukrán kormányfő hozzátette, hogy Kijev nem tárgyal és nem is tervez tárgyalásokat folytatni Moszkvával az orosz kőolaj és földgáz tranzitjáról szóló megállapodások meghosszabbításáról. A tisztviselő ugyanakkor elismerte, hogy az EU önállóan is folytathat tárgyalásokat egy harmadik országból származó gázszállításokról – közölte az oroszhirek.hu.

Szeptember 9-én jelentették, hogy a magyar MOL energetikai vállalat a jelenlegi uniós és ukrán szankciókat betartva beleegyezett abba, hogy orosz kőolajat szállítson a Barátság-vezetéken keresztül Magyarországra és Szlovákiába.

Korábban Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója azt mondta, hogy „2025. január 1-jétől a Barátság olajvezetéken megszűnik a tranzit”. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Magyarország, Szlovákia és Csehország ezen keresztül kapja a kőolajat.

Podoljak azt is megjegyezte, hogy az Európai Unió konszolidált határozatával összhangban ezeknek az országoknak meg kell találniuk a módját az olajellátás diverzifikálásának, és 2025-ig le kell állítaniuk az Oroszországból Ukrajnán keresztül történő exportját. Később Podoljak kifejtette, hogy Ukrajna minden szerződéses kötelezettségét maradéktalanul teljesíteni fogja.

Az ukrán Naftogaz vezetője, Olekszij Csernyiszov viszont arról számolt be, hogy Kijev nem fogja leállítani az orosz olaj tranzitját a területén keresztül. A Naftogaz 100 százalékban tulajdonosa az Ukrtransznafta részvényeinek, amely biztosítja a kőolaj Ukrajnán keresztüli tranzitját, többek között a Barátság vezetéken keresztül. Az Ukrtransznafta és az orosz üzemeltető Transznyefty közötti szerződés értelmében Kijev 2030. január 1-jéig köteles az olajtranzitot lebonyolítani. A Naftogaznak a Gazprommal kötött orosz gáztranzitról szóló megállapodása viszont ez év végén jár le.

Elolvasom a cikket