Tényleg emeli a kávé a vérnyomást?

Úgy tartják, hogy a koffein növelheti a vérnyomást, ezért az alacsony vérnyomású emberek néha megisznak egy csésze élénkítő italt, hogy javítsák közérzetüket. De van-e értelme ennek, vagy csak úgynevezett placebohatásról van szó? Erre a kérdésre tudósok adtak választ, számolt be róla az edimdoma.ru.

A szakértők szerint a tanulmányok azt mutatják, hogy a kávé valóban a vérnyomás emelkedéséhez vezethet, de csak átmenetileg. Ráadásul az ital főleg azoknál „működik”, akik nagyon ritkán fogyasztják.

A kávéimádókat azonban nem fenyegeti a magas vérnyomás – jegyezték meg a tudósok. Ez az ital nincs negatív hatással a vérnyomásra azoknál, akik napi egy-három csészével isznak belőle.

„A koffein ártalmatlan az egészségre, ha mértékkel fogyasztjuk, de van néhány kockázat, amivel érdemes tisztában lenni. Nem ajánlott napi 400 mg koffeinnél többet fogyasztani – ez körülbelül négy-öt csésze kávét jelent. Ebben az esetben nem lesznek veszélyes következmények az egészségre nézve” – hangsúlyozták a kutatók, akiknek szavait az Egészség című kiadvány idézi.

Elolvasom a cikket