A béldaganat korai tünetei két évvel korábban jelentkezhetnek

A bélrákot gyakran túl későn fedezik fel. Az emberek akkor fordulnak orvoshoz, ha a betegség már előrehaladott állapotban van, és a kezelés várhatóan hosszú ideig tart, és nincs garancia a pozitív kimenetelre. A veszélyes betegségek elkerülése érdekében a szakértők azt tanácsolják, hogy figyeljenek az étrendre: a felesleges cukor, a zsíros és sült ételek, a vörös húsok, a feldolgozott húsok és a füstölt ételek növelik a rák kialakulásának kockázatát. Érdemes a fizikai aktivitásra is időt szánni, és nem meg feledkezni a megelőző vizsgálatokról sem.

A St. Louis-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának tudósai összeállították a négy legfontosabb tünet listáját, amelyekre az emberek leggyakrabban panaszkodnak két évvel a vastagbélrák diagnózisa előtt. Ehhez több mint 5 ezer ember egészségügyi adatait tanulmányozták.

A kutatók szerint legalább egy tünet megduplázza a bélrák kockázatát, három vagy több pedig 6,5-szeresére növelheti a kockázatot.

Íme, amire először figyelnie kell:

– gyakori székrekedés,

– vérzés az anális csatornából vagy vér a székletben,

– állandó hasmenés,

– vashiányos vérszegénység anamnézisében.

Ez a négy fő tünet jellemzően a diagnózis felállítása előtt három hónappal és két évvel jelentkezik, mondják a szakértők.

„Észrevettük, hogy a tünetek ugyanazok a fiataloknál és a már nagykorúaknál is. Ezért aktívan bátorítunk mindenkit, hogy vigyázzon egészségére. Kérem, ne gondolja, hogy a fiatalság minden betegségtől megvéd, menjen szűrésre” – mondják a szakemberek.

A gyakorlat azt mutatja, hogy ha egy személy időben jelentkezik, minden esély megvan a stabil remisszió elérésére. Ugyanakkor az életminőség gyakorlatilag nem fog szenvedni, mert a betegség kialakulása megállítható. De minél tovább halasztja az orvoshoz fordulást, annál inkább növeli a szomorú kimenetel esélyét.

Elolvasom a cikket