Bányában, börtönmúzeumban, nemzeti parkban szerveznek koncerteket Erdélyben

MH/ MTI
2024. szeptember 12. csütörtök. 20:29

A kolozsvári Bogdan Vaida zongoraművész 11 különleges helyszínen lép fel szeptember 21. és október 26. között Erdély különböző térségeiben. A Hunyad megyei Petrilla bányájában tartandó első koncertre már elfogytak a helyek, több mint 200-an vesznek részt rajta – írták Facebook-oldalukon csütörtökön a szervezők.

A helyszínek között van még a kommunizmus áldozatainak emléket állító máramarosszigeti börtönmúzeum, Verespatak római katolikus temploma, a szamosújvári ferences kolostor és a felújított gyalui Rákóczi-Bánffy-kastély is. A klasszikus zeneművek továbbá a kolozsvári Művész (Arta) moziban, kolozsvári és marosvásárhelyi egyetemek auláiban, a radóci (Radauti) nagyzsinagógában és a Kelemen-havasok nemzeti park látogatóközpontjában is felcsendülnek.

Az idei turné témája a zene, ember és természet közötti harmónia. A sorozatban több zeneszerző műve elhangzik a barokk kortól napjainkig: Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu szerzeményei mellett két kortárs román szerző, Anamaria Meza és Ciprian Gabriel művei is megszólalnak.

A szervezők közölték: célzatosan választottak helyszínként kisvárosokat, falvakat és nem szokványos kulturális tereket, hogy visszaadják a helyi közösségnek az elhagyatott ipari létesítményeket és a természet, épített örökség védelmére sarkallják őket.

Bogdan Vaida zongorista 2015-ben Németországban indította a projektet Klassik Mittendrin néven, majd Svájcban is fellépett, a két országban több mint 30 koncertet adott nem szokványos helyszíneken. Romániában 2017 óta szervezik meg a rendezvényt nagy érdeklődés mellett.

Az idei 11 koncertre mintegy 2200 látogatót várnak, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezvény honlapján lehet.

Elolvasom a cikket