Eloszlatták a biztonságos alkoholadagról szóló mítoszt

A szakértő megjegyezte, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben káros az egészségre és függőséghez vezet. Elmondása szerint az a hiedelem, hogy ez nem igaz, a korábbi tanulmányok miatt alakult ki, amelyek azt állították, hogy a negatív hatások akkor kezdődnek, ha valaki heti 20, 30 vagy 40 grammnál több alkoholt iszik. „Különböző számadatokat idéztek, de a sokéves kutatások során felhalmozott adatok cáfolják ezeket” – mondta a narkológus – számol be a Sports.kz.

A szakember hangsúlyozta, hogy az orvostársadalomnak ma már egyértelmű álláspontja van: az alkohol nem jár semmilyen előnnyel.

„Már kis dózisok fogyasztása is a rák, a szív- és érrendszeri és más betegségek kockázatának növekedéséhez vezet” – mondta.

Az orvos azt is hozzátette, hogy a legnehezebb dolog a függőségben, beleértve az alkoholfüggőséget is, a visszaesés megelőzése. Elmondása szerint úgy gondolják, hogy az összeomlás valószínűsége csökken a hosszan tartó absztinenciával, de valójában több év józanság után is jelentkezhet erős sóvárgás. Ebben az esetben azt javasolta, hogy keressenek pszichológiai segítséget.

„Gyakran előfordul, hogy az ivásról leszokott emberek szorongásra, nyugtalanságra, feszültségre, ingerlékenységre panaszkodnak. Ilyen esetekben kis dózisú gyógyszereket írnak fel, hogy kiegyenlítsék a hangulatot, az alvást és javítsák az állapotot” – tette hozzá az orvos.

Elolvasom a cikket