Ez a zöldség segít leszokni a dohányzásról

A padlizsán egy megfizethető, hihetetlenül ízletes és rendkívül egészséges zöldség, amely erős vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik. Az orvosok azt javasolják, hogy mindenki vegye be a napi étrendjébe, aki erősíteni szeretné az immunrendszert, a szívet és a szervezet általános egészségét – írja a Sports.kz.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a padlizsánnak?

Csökkenti a súlyt. Száz gramm zöldségben mindössze 25 kcal van, így ideális termék a diétázók számára. Rosttartalma miatt a padlizsán tökéletesen jóllakat, anélkül, hogy fennállna a plusz kilók felszedésének veszélye.

Segít a dohányzásról való leszokásban. A padlizsán nikotinsavat tartalmaz, ezért mindenkinek érdemes fogyasztania, aki gyorsan meg akar szabadulni ettől a rossz szokástól.

Szabályozza a belek működését. A növényi rosttartalmának köszönhetően pozitív hatással van az emésztőrendszerre, megakadályozza a puffadást és a gyomorban lévő nehézséget.

Erősíti a szívet. A padlizsán gazdag C-vitaminban, PP-ben, B-vitaminokban, karotinban, káliumban, magnéziumban és rézben. Ezért nagyon hasznos lesz az érelmeszesedés, a vérszegénység, a stroke és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Erősíti az immunitást. Erőteljes C-vitamin-tartalmának köszönhetően a padlizsán segít megelőzni a vírusos és megfázásos megbetegedéseket.

Javítja a memóriát, és csökkenti a koleszterinszintet. A padlizsán antociánokat tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek lila színt kölcsönöznek a zöldségnek. Ezek javítják a memóriát, csökkentik a „rossz” koleszterinszintet, és aktiválják az agyműködést.

Normalizálja a vérnyomást. A zöldség káliumsókat és melanogént tartalmaz elegendő mennyiségben ahhoz, hogy hatással legyen a vérnyomás csökkentésére és a szívizomzat működésének javítására.

Ki ne egyen padlizsánt?

A zöldséget nem szabad fogyasztani, ha gyomor- és bélbetegségei – gyomorhurut, vastagbélgyulladás, fekély, hasnyálmirigy-gyulladás és hasmenés – vannak. A padlizsánnak hashajtó hatása van, ezért fogyasztását korlátozni kell azoknál, akiknek hasmenésük van. Cukorbetegség esetén jobb, ha nem fogyasztjuk a zöldséget, mert csökkentheti a vércukorszintet.

Nem szabad padlizsánt vásárolni, ha az út szélén árulják, a zöldség méreganyagokat és egyéb káros anyagokat tartalmazhat. Kerülni kell a túlérett padlizsán fogyasztását is, mert az a káros szolanin nevű anyagot tartalmazza.

Elolvasom a cikket