Ezek a zsírmájbetegség „láthatatlan” tünetei

A nem-alkoholos zsírmájbetegség olyan betegség, amely egyesíti a szervben a zsír felhalmozódásával a sejtekben (steatosis), a sejtekben kialakuló gyulladással (steatohepatitis), valamint a májzsugorba és májrákba átmenő fibrózissal járó jellegzetes változásokat. Az orvosok ezt a betegséget „láthatatlan” betegségnek nevezik: az embereket sokáig nem zavarja, így az LBPD késői stádiumáig nem is tudnak róla – írja a Sports.kz.

A statisztikák szerint világszerte a felnőttek 3-12 százaléka szenved zsírmájbetegségben, és nem is tud róla. A genetikusok meg vannak győződve arról: mindenkinek tisztában kell lennie a lehetséges kockázati tényezőkkel.

Ezeket az embereket fenyegeti leginkább a NASH kockázata

A túlsúlyos emberek. A zsírhepatózisban szenvedő betegek körülbelül 30 százalékának a kórtörténetében elhízás szerepel.

Azok, akik szeretnek ultra-feldolgozott ételeket fogyasztani. Nagy mennyiségű cukrot, ízfokozókat, színezéket és egyéb vegyi anyagokat adnak hozzá. Ilyenek a mindenféle édességek, kolbászok, virslik, gyorsételek.

Azok a nők, akik korai menopauzát éltek át. Az ösztrogén hormon leállítja a szervezet védelmét, ami különböző egészségügyi problémákat von maga után.

Azok az emberek, akik bármilyen okból kifolyólag gyorsan fogyni kezdtek. Úgy tartják, hogy amikor a zsigeri zsírból nagy mennyiségben szabadulnak fel zsírsavak (a zsír építőkövei), az mérgező hatással van a májra.

Azok, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. A fizikai aktivitás hiánya, beleértve a gyaloglást is, tönkreteheti a szervezetet: az anyagcsere lelassul, a súly nő, minden rendszer és szerv szenved.

A szakértők elismerik, hogy a probléma nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is releváns. A tudósok 20 év alatti fiatalok bevonásával végeztek vizsgálatot. Kiderült, hogy húszéves korukra minden ötödik gyermeknek már májproblémái vannak, és minden negyvenediknek májhegesedése.

Elolvasom a cikket