Ezért csökken az olívaolaj iránti kereslet

A magas minőségű olívaolaj tökéletes salátákra, öntetekhez, kerülhet pékáruk tésztájába, húspácokhoz, de akár a tükörtojást is süthetjük rajta. Kedvelt és sokoldalú alapanyag, az utóbbi időben azonban egyre inkább elfordulnak tőle a vásárlók – írja a mindmegette.hu.

Az olívaolaj nemcsak finom, de egészséges is. A bő olajban való sütésre nem alkalmas, ám szinte minden másra remekül használható, sőt kis mennyiségben jót is tesz a szervezetünknek. A vásárlók azonban az utóbbi időben egyre inkább leszoknak róla. Az ok meglepően prózai.

A vásárlók elkezdték keresni az olívaolaj alternatíváját, mivel a termék világszerte egyre drágább. A minőségi, azaz nem másod- vagy harmadsajtolású olívaolajok literenkénti ára bőven két-háromezer forint felett alakult tavaly, ami csaknem kétszerese az azt megelőző évben mért számoknak.

Ezzel szemben a hagyományos napraforgó étolaj literára 735 forint körül alakult 2023-ban. Nem csoda, hogy egyre többen lemondanak az egészségesebb olívaolajról. Még Spanyolországban is csökkent a kereslet, pedig a világ olívaolajának negyven százaléka onnan származik.

Az olívaolaj drágulásának oka az időjárás-változással függ össze. Az elmúlt két évben tapasztalt tavaszi hőhullámok és az elhúzódó szárazság sem tett a terméknek jót. A szakértők szerint egyedül a magas ár felelős azért, hogy a kereslet ennyire megcsappant.

Elolvasom a cikket