Ezért jó, ha van otthon vadgesztenye

A szelídgesztenyével ellentétben a vadgesztenye nem ehető az emberek és a háziállatok számára, ugyanis mérgező szaponinokat tartalmaz. A két gesztenyefajta külsőleg is különbözik egymástól: különbözik a termésük alakja, a terméshéjuk, valamint a leveleik és a virágaik megjelenése is.

Azonban több szempontból is hasznos lehet, ha van otthon gesztenye.

Természetes dekoráció

Népszerű őszi dekorációs elem, hiszen ingyen van és valóban szép, akár csak egy kosárban az asztalon is meghitt őszi hangulatot teremt. A belőle készült díszek elegánsak, természetesek.

Fejleszti a kreativitást

Rengeteg kézműves tevékenységhez felhasználható. Gyerekekkel készíthetünk belőle kis állatfigurákat vagy más kreatív alkotásokat. Ez szórakoztató, és közben fejleszti a gyerekek finommotoros készségeit és képzelőerejét.

Természetes rovarriasztó

Sokan hisznek abban, hogy a vadgesztenye természetes módon segít távol tartani a pókokat és más rovarokat. Az ablakokba vagy a lakás különböző pontjaira helyezve hatékony, vegyszermentes rovarriasztóként szolgálhat.

Mosószer

A házilag készíthető, öko mosószerhez 10 db vadgesztenyére és egy liter vízre van szükség. A gesztenyéket mossuk meg és töröljük szárazra, majd törjük fel. A mosószerhez nem a külső, barna héjra, hanem a benne található sárgás-fehéres magra van szükség. A magot vágjuk fel apró darabokra, és főzzük fel a vízzel tíz percig, majd hagyjuk kihűlni. A levet szűrjük át, és tegyük egy üvegbe. Az így készült mosószer nagyjából egy hétig áll el.

A főzés során tehetünk bele különféle friss fűszereket is, vagy a már kihűlt lébe csepegtethetünk illóolajokat (10 cseppet literenként).

Külsőleg alkalmazott gyógynövény

A vadgesztenye hatóanyagai, különösen az eszcin, régóta ismertek gyulladáscsökkentő és keringésjavító tulajdonságaikról. A vadgesztenyéből készült krémek és borogatások enyhíthetik a visszér és a duzzadt lábak panaszait.

Elolvasom a cikket