Ezt a súlyos betegséget okozhatja a fényszennyezés

Az egyre több kültéri mesterséges fény nem csak pozitív hatásokkal jár. A túlzott fényhatás ugyanis megzavarhatja cirkadián ritmusunkat és az alvást, ami negatív hatással lehet fizikai és mentális egészségünkre. Egy új kutatás szerint a túlzott éjszakai mesterséges fény, vagyis a fényszennyezés hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásához, különösen a 65 évesnél fiatalabb felnőttek körében.

Dr. Robin Voigt-Zuwala szerint a fiatalabb emberek életmódja általában több fénynek teszi ki őket éjszaka.

„A legnagyobb fényszennyezéssel sújtott városi területeken általában a fiatalabb korosztályok élnek, és ők általában tovább maradnak fenn a társadalmi tevékenységek miatt. A normál pihenőidőszak alatti fényexpozíció megzavarja a cirkadián ritmust, és káros hatással van az egészségre” – mondta.

Bár most nem vizsgálták, de az elektronikai eszközökből származó kék fény lehet a legnagyobb problémaforrás az alvás szempontjából.

„A kék fény az éberséget erősíti. Ha esténként elektronikai eszközöket használunk, akkor nehezebben alszunk el. A legtöbb telefon és számítógép rendelkezik olyan beállításokkal, amelyek blokkolják a kék fényt az esti órákban” – hangsúlyozta Dr. Claire Sexton, az Alzheimer-kór Egyesület egyik munkatársa.

Ahhoz, hogy a fény ne zavarja meg az alvásunkat, a szakemberek a következőket javasolják:

  • Használjunk sötétítő függönyöket;
  • Viseljünk alvómaszkot;
  • Ha tehetjük, otthonunk körül távolítsunk el minden felesleges fényforrást;
  • Kültéren használjunk melegebb és kevésbé harsány fényű izzókat.

Elolvasom a cikket