Kiderült, biztonságos-e feldolgozott húst enni?

Még 2015-ben a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) független szervezete arról számolt be, hogy a feldolgozott hús rákkeltő az emberre nézve – írja a Sports.kz.

A WHO meghatározása szerint a feldolgozott hús olyan termék, amelyet az íz javítása vagy a jobb tartósítás érdekében sóznak, szárítanak, erjesztenek vagy füstölnek.

Ide tartoznak az olyan termékek, mint a szalonna, a szalámi, a hot dog, a sonka és a sült marhahús.

Kiderült, hogy napi 50 g feldolgozott hús fogyasztása 18%-kal növeli a bélrák kialakulásának kockázatát. Ez a statisztika az elfogyasztott feldolgozott hús mennyiségével növekszik.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta 76 g vörös és feldolgozott húst fogyasztanak, megnő a bélrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik csak 21 g-ot esznek naponta.

Egy nemrégiben, hét éven keresztül, közel 29 000 résztvevő bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a vörös és feldolgozott húsok nagyobb mértékű fogyasztása a vastagbélrák magasabb kockázatával járt együtt, de kevés bizonyíték van arra, hogy a húsfogyasztás összefüggésbe hozható más rákos megbetegedések kockázatával. Ennek következtében a jelenlegi NHS-irányelvek a vörös és feldolgozott húsfogyasztás napi 70 grammra való korlátozását javasolják.

Mik azok a nitrátok és hogyan működnek?

A nitrátok az emberi szervezetben természetesen előforduló vegyületek, amelyeket a gyártók egyes élelmiszerekhez adhatnak, hogy javítsák az élelmiszerek, különösen a szalonna és más feldolgozott húsok megjelenését, színét és állagát. A nitrátokat néha élelmiszer-biztonsági okokból is hozzáadják, mivel védelmet nyújtanak az olyan mikrobák ellen, mint a botulizmus.

A nitrátok károsak?

A nitrátok természetesen megtalálhatóak egyes élelmiszerekben, például a zöld leveles zöldségekben, az édesköményben és a retekben. A nitrátok önmagukban nem károsak, különösen kis mennyiségben fogyasztva, kivéve, ha nitrozamin nevű vegyületekké alakulnak át. Ez akkor történik, amikor az olyan élelmiszereket, mint a szalonna, magas hőmérsékleten sütik – a nitrátok a sertésfehérje aminosavaival egyesülve nitrozaminokat képeznek, amelyek ismert rákkeltő rákkeltő anyagok.

Mindent egybevetve, biztonságos-e szalonnát enni?

Az NHS jelenlegi tanácsai azt javasolják, hogy ha naponta több mint 90 g vörös és feldolgozott húst fogyaszt, akkor csökkentse azt napi 70 g-ra. Ez két-három szelet szalonnának vagy valamivel több mint két szelet sült bárány-, marha- vagy sertéshúsnak felel meg (mindegyik körülbelül akkora, mint egy fél szelet kenyér).

A legújabb bizonyítékok alapján a legjobb, ha minden feldolgozott hús fogyasztását hetente egyszeri alkalomra csökkenti. Tehát minimalizáljuk a szalonnafogyasztást – a legjobb, ha legfeljebb néhány hetente fogyasztunk belőle.

Elolvasom a cikket