A szelídgesztenyét már az ősember is ismerte: elszenesedett fáját megtalálták a bükki Hámori-, mai nevén Anna-barlangban. A magyar gesztenye szó valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe 1200 körül. A 13. században a szelídgesztenye már nálunk is meghonosodott. Feltehetőleg a római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin, a Nagymaros feletti hegyoldalakon és a Naszály alján található szelídgesztenye-ligetek.
A gesztenye felhasználási módjai
A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, így a gesztenyeméz nagyon finom különlegességnek számít.
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, ami sütemények és mártások ízesítésére is kiváló.
A szelídgesztenye szeptember végétől márciusig kapható a piacokon. Figyeljünk arra, hogy olyan nagyobb szemeket válasszunk, amelyeken nincsenek sérülések. A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Otthon úgy győződhetünk meg arról, hogy friss-e, hogy vízbe tesszük, és ha felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémesfehér színű, húsos és sűrű.
Fontos: a vadgesztenye termése fogyasztásra nem alkalmas, mérgező!
Érdekességek a szelídgesztnyével kapcsolatban
• Korzikán gesztenyesört és -lekvárt is készítenek belőle.
• A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik.
• Az angolszász vidékeken gyakran használják töltelékekben, akár hússal kombinálva. Az ünnepi pulykasült töltelékéből kihagyhatatlan.
• A gesztenyetermő vidékeken ősszel gesztenyeünnepet rendeznek a termés betakarítása után: Madeirán október–november fordulóján tartanak gesztenyeünnepet, Magyarországon híres az októberi velemi gesztenyeünnep, Erdélyben pedig a nagybányai a legjelentősebb.
A szelídgesztenye nemcsak finom, de nagyon sok vitamint is tartalmaz, melyek egészségmegőrző hatásukon túl hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez is.
A gesztenye egészségügyi előnyei
A gesztenye rendkívül gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de igen magas a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas, ami azonban magas hőkezelés esetén csökken.
Ásványi anyagokban is bővelkedik: tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is.
Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
Természetes formában megtalálható benne az omega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.
Élelmirost-hányada jelentős, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
Azonban tudni kell a gesztenyéről azt is, hogy a legnagyobb kalóriatartalmú termések közé tartozik.