Több halálos betegséget is okozhat ez a gyakori probléma

„Tanulmányunk arra utal, hogy a székrekedés, amely gyakori, de gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi probléma, jelentősen hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához” – mondta Francine Marques, a öbb mint 400 ezer ember egészségügyi adatait elemező tanulmány szerzője.

A hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, például a magas vérnyomást, az elhízást és a dohányzást már régóta a szívbetegségek fő kiváltó tényezőinek tekintik, ugyanakkor ezek önmagukban nem magyarázzák meg teljes mértékben a súlyos kardiológiai események előfordulását. Az új kutatás a székrekedés, mint további kockázati tényező lehetséges szerepét vizsgálta, és aggasztó eredményeket tárt fel.

A kutatócsoport 408 354 személy adatait elemezte, és 23 814 székrekedéses esetet azonosított. Az eredmények azt mutatták, hogy a székrekedésben szenvedő egyének több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szenvedtek súlyos szívbetegségben, mint azok, akiknek nem volt ilyen jellegű problémájuk.

A kutatók emellett aggasztó összefüggést fedeztek fel a székrekedés és a magas vérnyomás között. A székrekedésben is szenvedő hipertóniás személyeknél 34 százalékkal nagyobb volt a későbbi szívproblémák kockázata, mint a csak magas vérnyomásban szenvedőknél.

„Kutatásunk arra utal, hogy a székrekedés súlyosbíthatja a magas vérnyomással járó szív- és érrendszeri kockázatokat, tovább növelve a szívroham és a stroke valószínűségét” – mondta Marques professzor.

Elolvasom a cikket