Újra elérhetők lesznek a szamárköhögés elleni vakcinák

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi Főosztályának osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint azonban néhány nap múlva ismét feltöltik a készleteket.

A jövő hét elején ismét elérhetők lesznek a szamárköhögés elleni vakcinák a patikákban, miután a héten az eddigieknél is nagyobb tételszámban érkezik oltás. Több hazai gyógyszertárban is hiánycikk volt a szamárköhögés elleni védőoltás, Galgóczi Ágnes azonban azt a tájékoztatást adta, hogy hamarosan ismét elérhető lesz a vakcina.

„A gyártók most nehezen tudják kezelni ezt a megnövekedett igényt, hiszen nemcsak nálunk, hanem Európa más országaiban is ugyanúgy növekszik a kereslet a védőoltásra, és a nagyobb volumenű gyártás rövidebb idő alatt nem lehetséges. A hétvégén is várható egy nagyobb tételszámú szállítmány, ami előreláthatólag a jövő hét elején már elérhető lesz a patikákban. Ha valaki most éppen nem találja, akkor egy kis türelmet kérünk, elérhető és kiváltható lesz, és be tudják adni az orvosok.”

Járványszerűen terjed a szamárköhögés

Csak összehasonlításképpen, míg a koronavírus-járvány előtt évente 5–20 közötti szamárköhögéses esetet jelentettek, amely a pandémia időszakában évi egy-két esetre redukálódott, addig idén, a 35. hétig 613 gyanús esetet regisztráltak.

A drámai ugrás azonban – ahogy Galgóczi Ágnes fogalmaz – a fokozott odafigyelés miatt is ennyire szembeötlő.

„A háziorvosok és házi gyerekorvosok is többször küldenek mintát vizsgálatra, mert azt gondolják, hogy a beteg tünetei hátterében a szamárköhögés kórokozója áll. Éppen ezért több gyanús eset kerül be a járványügyi nyilvántartásba, és ennek is köszönhető ez az esetszám-emelkedés.”

A szakember azonban kiemelte, hogy a beküldött minták mintegy negyedében volt csak laboratóriumilag igazolható a fertőzés.

Elolvasom a cikket