A magas vérnyomás egy veszélyes betegség, amely lehet, hogy nem nyilvánul meg semmilyen módon, ugyanakkor észrevétlenül, de magabiztosan okoz a szervezetben teljes káoszt. Ezért amint észreveszi, hogy a nyomás változik, lépni kell – menjen orvoshoz, vegye be az általa előírt gyógyszereket, és vezessen be az életébe olyan szokásokat, amelyek segíthetnek a nyomás csökkentésében.
Tamaz Gagloshvili kardiológus, a bizonyítékokon alapuló orvoslás népszerűsítője az interneten Hallgass a szívedre című, új könyvében olyan, nem gyógyszeres módszerekről mesél, amelyek valóban működnek.
A vérnyomás csökkentésének nem gyógyszeres módszerei
1. A testsúly csökkentése
Ha tíz kilogrammal csökkentjük a testsúlyt, a vérnyomás öt-húsz (!) mmHg-rel csökken. A testsúlycsökkenés önmagában is ilyen jelentős hatással bírhat! Ez legalábbis a gyógyszeres kezelés hatásához hasonlítható. Nem mindig a fogyás képes teljesen megszabadítani a magas vérnyomástól, de mindenképpen csökkenti a gyógyszerek szükségességét, azok adagját és javítja a szív- és érrendszeri prognózist. Egyszóval meghosszabbítja az ember életét.
2. Növelje a fizikai aktivitást
Naponta akár 45 percig csökkenti a vérnyomást 4-10 mm Hg-mal.
3. A só korlátozása
Akár 10 mmHg-mal is csökkenti a vérnyomást. A só nátriumot jelent. Mi történik, ha túl sokat fogyasztunk belőle? A vesék végül már nem képesek kiüríteni. A nátrium felhalmozódik, és a víz visszatartódik a szervezetben, hogy felhíguljon.
A sejteket körülvevő folyadék mennyisége (ödéma) és a véráramban lévő vér mennyisége megnő. Az intenzívebb szívműködés és az erekre nehezedő nagyobb nyomás hatására az erek idővel merevvé válnak, és magas vérnyomás alakul ki, illetve fejlődik. Plusz az erek mechanikai károsodása – plakkok kialakulása, a lumen szűkülése. De nem szabad elfelejteni, hogy a sónak csak 10%-át kapja meg az ember a sószóróból. A másik 90% a rejtett só, amelyet a készételek tartalmaznak: kolbászok, virslik, szalonna, sonka, desszertek, sütemények, kenyér, pizza, gyorsételek, snackek, készételek, reggelizőpelyhek, sajtok, chipsek, szószok – a lista hosszan folytatható.
Az asztali só bevitelét korlátozza napi 5 grammra. Alulsózza vagy főzze só nélkül, sózza a már főtt ételeket.
4.Nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs, valamint kis mennyiségű diófélék fogyasztása (napi 30-40 g-ig)
Ez a táplálkozási megközelítés 8-15 mm Hg-mal csökkentheti a nyomást. Először is, a gyümölcsök és zöldségek a legfontosabb nyomelemek forrása: magnézium, kálium, kalcium. Ha nincs kifejezett hiányuk a vérben, akkor nem kell tablettákból beszerezni őket, nem szükséges. A mikrotápanyagokat az ételekből szerezzük be. A gyümölcsök és zöldségek is a természetes, természetes eredetű rostok forrása, és mint azt számos tanulmány kimutatta, minél több rost van az étrendben, annál alacsonyabb a CVD kockázata (kb. 23%-kal) azokhoz képest, akiknek nincs elég rost az étrendjében.
5. Hagyjon fel a dohányzással és korlátozza az alkoholfogyasztást
„Nagyon fontos pont, amelyet soha nem szabad elhanyagolni. „Doktor úr, dohányzom, és a vérnyomásom 140-150/90 mmHg. Nem tudom, mi az oka a nyomásnak!” Néha a magas vérnyomás okának azonosításához elég egy anamnézist felállítani.