Az elnökjelöltek vitája után nálunk még inkább Trump lett a favorit

MH/ MTI
2024. szeptember 13. péntek. 16:56

A közvélemény-kutató pénteki közleménye kiemelte: a keddi Trump-Harris elnökjelölti vita időszakában is stabil maradt a magyar társadalomban a Donald Trump győzelmétől többet remélők tábora. Felidézték: Donald Trump és Kamala Harris indul majd az elnöki székért a november 5-én esedékes választásokon. A regnáló elnök, Joe Biden július 21-én lépett vissza a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. A demokraták végül vita és új előválasztási kampány nélkül Kamala Harris jelenlegi alelnököt támogatják majd az elnöki tisztségért vívott versenyben.

A Real-PR 93. harmadik alkalommal mérte fel a magyar társadalom véleményét az amerikai elnökválasztás kérdésében, de Kamala Harris „elnökjelöltté történő előléptetése” óta először. 2023 novemberében még a felnőtt lakosság relatív többsége, 47 százaléka tartotta Magyarország szempontjából jobbnak Donald Trump visszatérését a korábbi demokrata jelölttel, Joe Bidennel szemben, míg 2024 februárjában arányuk már elérte a társadalom abszolút többségét 51 százalék.

Jelenleg ötven százalék azok aránya a felnőtt magyar társadalomban, akik „Trump győzelmét tartanák pozitívnak hazánk szempontjából”, tehát kijelenthető, hogy az ellenjelölt személyének változása nem volt hatással Donald Trump hazai megítélésére. A társadalom nagyjából negyede, 26 százaléka szerint Kamala Harris jelenlegi alelnök megválasztása lenne jobb Magyarország szempontjából, tehát a demokrata jelölt preferáltsága csupán fele a republikánusénak. A biztos szavazók körében Trump megválasztását 51 százalék tartaná jobbnak Magyarország szempontjából, ami nagyságrendileg megegyezik a legutóbbi kutatásban mért adattal. Ebben a körben a Kamala Harris megválasztását kedvezőbbnek tartók aránya 31 százalékra tehető. A magyar kormányfővel elégedett szavazók körében elsöprő a korábbi elnök támogatottsága, Donald Trump visszatérése 85 százalékuk szerint jobb lenne Magyarország szempontjából. A kormányfő iránt kritikus szavazók több mint ötöde tartaná Donald Trump győzelmét kedvezőbbnek, 22 százalék, míg az abszolút többségük, 57 százalék szerint Kamala Harris elnöksége „jelentene pozitívumot hazánk számára”. A budapesti válaszadók 37 százaléka Harrist, míg 41 százalékuk Donald Trumpot tartaná „hazánk szempontjából megfelelőbb elnöknek”. A vidékiek körében a Trump-szimpátia magasabb, 52 százalékuk a volt elnök, míg 24 százalékuk a jelenlegi alelnök megválasztását tartaná kedvezőbbnek. Világosan látszik, hogy a Donald Trumppal szimpatizálók aránya növekszik az életkor emelkedésével: a 18–39 évesek körében 45 százalék, a középkorúak körében ötven százalék, míg a hatvan év felettieknek már az 54 százaléka örülne a visszatérésének. Minden lakóhely, és életkor szerinti demográfiai csoportban Donald Trump győzelmét pozitívabbnak ítélik meg Magyarország jövője szempontjából, mint Kamala Harrisét. A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen. A közleményben szereplő közvélemény-kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült szeptember 9-11. között a felnőtt társadalomra nemre, korra és lakóhelyre nézve reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,2 százalék – közölték.

Elolvasom a cikket