Az endokrinológus elmagyarázza a hosszú távú vashiány veszélyeit

Ostrovszkaja kifejtette, hogy a hemoglobin hiánya megzavarja a szövetek táplálkozását és működését, valamint csökkenti a szervezet mozgásképességét. Ez utóbbi az orvos szerint súlygyarapodáshoz vezet. Ezenkívül a vérszegénységben szenvedő embereknél gyorsan kialakul a tachycardia, és rosszul kezdik elviselni a fizikai aktivitást.

Az orvos hozzátette, hogy a vas nagyon fontos a pajzsmirigyhormonok szintéziséhez, így krónikus hiánya miatt kialakulhat szubklinikai hipotireózis – a pajzsmirigyműködés csökkenése. „A pajzsmirigyhormonok befolyásolják a memóriát, a koncentrációt, a kognitív funkciókat, a hőcserét és az anyagcsere aktívan tartását. Más szóval a normális pajzsmirigyműködés megakadályozza a súlygyarapodást, míg a csökkent pajzsmirigyműködés súlygyarapodáshoz vezet” – magyarázta az orvos.

Egy másik rendszer, amely elsősorban a hemoglobin és a vas hiányától szenvedhet, az a reproduktív rendszer – folytatta Ostrovszkaja.

A nemi hormonok szintézise ugyanis egy nagyon nagy energiaigényű folyamat, amelyhez vasra van szükség. Krónikus vashiány és vérszegénység esetén a reproduktív szervek funkciói elkerülhetetlenül károsodnak.

Elolvasom a cikket