Az USA elveszítheti azt a képességét, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának

Az Egyesült Államok elveszíti a lehetőséget, hogy szeptember végén haladéktalanul 5,8 milliárd dollár katonai segélyt nyújtson Ukrajnának, ha a Kongresszus nem hosszabbítja meg a Pentagon felhatalmazását a PDA (Presidential Drawdown Authority) program keretében rendelkezésre álló források felhasználására – idézte az Associated Press ügynökség amerikai tisztviselőket, számolt be róla a ria.ru.

A kongresszusi republikánusoknak és demokratáknak szeptember 30-ig kell megállapodniuk egy új költségvetési tervezetről, ellenkező esetben október elején leállhat a szövetségi kormányzat, azaz „shutdown” lesz.

„Lejár a lehetőség, hogy (a Pentagon) 5,8 milliárd dollárt használhasson fel az elnöki fegyverszállítási program (PDA) keretében” – áll a jelentésben.

Az ügynökség által idézett tisztviselők azonban reményüket fejezték ki, hogy a törvényhozók egy évvel meghosszabbítják az állami ügynökségek programjaik finanszírozására vonatkozó hatáskörét.

Oroszország úgy véli, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások akadályozzák a rendezést, közvetlenül bevonják a NATO-országokat a konfliktusba, és „játszanak a tűzzel”. A Kreml szerint a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá a tárgyalásokhoz, és negatív hatással jár.

Elolvasom a cikket