Ennyi a csokoládé halálos adagja

Az orvos szerint a csokoládégyártáshoz használt kakaóbabok teobromin-alkaloidot tartalmaznak. Ez enyhén serkentő hatású, tágítja az ereket, segít csökkenteni a vérnyomást, és enyhe vizelethajtó hatása van. Ezért néhány szelet csokoládé segíthet a hangulat és a koncentráció javításában.

Az édességek túlzott fogyasztása esetén azonban a teobromin emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet, és ronthatja a szív- és érrendszeri állapotot. Szívdobogást, kézremegést, fejfájást és fokozott izzadást okoz.

„Az ember számára ennek az alkaloidnak a halálos dózisa egy gramm (1000 mg) testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy hatvan kilogramm súlyú személy esetében ez hatvan gramm. A legtöbb teobromint az étcsokoládé (keserű csokoládé) tartalmazza –akár négy milligrammot egy kilogrammonként. Vagyis a halálos dózis eléréséhez egy személynek 15 kiló keserű csokoládét kellene egy ültő helyében elfogyasztania. A tejcsokoládéban ennek az alkaloidnak a mennyisége sokkal alacsonyabb, így ahhoz, hogy ilyen mennyiségű teobromint kapjunk, több tucat kilogramm csokoládét kellene elfogyasztani” – mondta Ivanov.

A háziállatok számára azonban a csokoládé valóban halálos méreg lehet. Egy kutya esetében a teobromin halálos dózisa 300 milligramm egy kilógramm súlyra vetítve, egy macska esetében 200 milligramm. Az emberek esetében a csokoládé túlzott mennyiségű fogyasztásakor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem az alkaloid mérgezi meg őket, hanem allergiás reakciót, emésztési zavarokat okozhat, hosszú távon pedig túlsúlyt és cukorbetegséget eredményezhet.

Elolvasom a cikket