Hogyan őrizzük meg egészségünket?

Az őszi hónapokban különösen fontos a megfelelő táplálkozás, a vitaminbevitel, a fertőzésekkel szembeni védekezés. A szabadtéri sportok, a séta, a kirándulás nemcsak jó kikapcsolódási lehetőségek, hanem segítenek a télre való felkészülésben is.

Bár a hűvösebb időben szervezetünk már kívánja a tartalmasabb ételeket, ősszel is fontos a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A szezonnak megfelelő és helyben termelt zöldségek és gyümölcsök több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint az utaztatott vagy tartósított termékek. Az ősz számos vitaminban gazdag gyümölcsnek – alma, körte, őszibarack, szilva, szőlő, birsalma – a szezonja.

Fogyasszunk sok zöldséget – hagymafélét, paprikát, paradicsomot, retket –, az ételek alapanyagaként pedig használjunk fehér- és sárgarépát, édesburgonyát, gombát, karfiolt, céklát, padlizsánt, póréhagymát, hüvelyeseket, babot, borsót, lencsét, káposztaféléket, karfiolt, brokkolit, tököt, sütőtököt, cukkinit.

A vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítőkről fontos tudni, hogy kiegészíthetik az étrendet, de nem helyettesítik az egészséges életmódot; és túlzott bevitelük kockázatokkal járhat.

Szervezetünk számára a természetes eredetű C-vitamin-forrás a legjobb: a citrusfélék és a zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak természetes forrásból eredő aszkorbinsavat. Számításba kell venni azonban, hogy nagyon érzékeny anyag, így bizonyos élelmiszerek elveszítik C-vitamin-tartalmuk nagy részét a tárolás vagy főzés során.

A napsütés hatására képződő D-vitamin is elengedhetetlen az egészég megőrzéséhez, mert létfontosságú a csontok fejlődéséhez, a sejtek növekedéséhez, az immunrendszer egészséges működéséhez, ezen kívül segíti a hormonműködést, szabályozza a kalcium felszívódását.

A D-vitamin két formája: a növényi eredetű D2-vitamin és a főleg állati eredetű táplálékokban lévő, valamint a napfény hatására a bőrben termelődő D3-vitamin. Ezeket a szervezetünk (máj és vesék) a végső hatását kifejteni képes hormonvegyületté alakítja. Táplálkozással nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni, ezért bevitelét a legegyszerűbben napozással tudjuk növelni. Ősszel és télen, amikor az UV-index 3-nál alacsonyabb, végezzünk a déli időszakban szabadtéri tevékenységeket, úgy, hogy néhány bőrfelület – például a kar és az arc – fedetlen maradjon.

Akik életmódjuk miatt nehezebben juthatnak napfényhez, mert sok időt töltenek zárt térben, azoknál felmerülhet a D-vitamin hiányának veszélye, amit vérvizsgálattal lehet ellenőrizni. (Évente egyszer javasolt laborvizsgálatot végeztetni, mellyel számos egészségügyi probléma megelőzhető.) D-vitamin hiány esetén beszélje meg orvosával, hogy mennyi D-vitamint célszerű szednie.

A napfényből származó D-vitamin-többletnek nincs negatív hatása, de az étrendkiegészítők nagy dózisban idővel D-vitamin-toxicitást okozhatnak. Ennek leggyakoribb következménye a hiperkalcémia (túl sok kalcium van a vérben), melynek tünetei közé tartozik az émelygés, kiszáradás, székrekedés.

Ősszel gyakran hideg, ködös és csapadékos az idő, ezért sokan nem szívesen mozdulnak ki otthonról, pedig ilyenkor is minél több időt kellene a szabadban tölteni. Minden korosztálynak ajánlott a kirándulás az erdőkben, vagy a séta a botanikus kertekben, napfürdőzés a tóparton, kisgyermekes családoknak pedig jó program lehet a hazai nemzeti parkok, vadasparkok és állatkertek látogatása.

Ősszel különösen ajánlottak a szabadtéri sportok, mint a gyaloglás, kocogás, futás vagy a nordic walking. Sportolás előtt szánjunk időt az alapos bemelegítésre, mert a hideg, merev izmok sokkal sérülékenyebbek. A megfázás elkerülése érdekében légáteresztő ruházat viselése javasolt, ami felszívja az esetlegesen keletkező verejtéket.

Egészségünk megőrzése érdekében fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is, a kialvatlan, fáradt szervezet ugyanis kevésbé ellenálló a vírusokkal szemben. A napi alvásigény egyénenként nagyon különböző lehet, fontos azonban, hogy szervezetünknek legyen módja regenerálódni.

Láz, megfázás esetén gyógyító hatása van a hosszabb ágynyugalomnak. A jó és pihentető éjszakai alváshoz nélkülözhetetlen a kényelmes matrac, a megfelelő vastagságú takaró. A fáradtság, fejfájás, koncentrációs problémák a kialvatlanság tünetei is lehetnek.

Az őszi hidegebb idővel várhatóan ismét számítani kell az influenza megjelenésére, melynek világszerte sok halálos áldozata van. Az influenza és szövődményei elsősorban az idősekre, a gyenge immunrendszerrel vagy krónikus betegséggel rendelkezőkre veszélyes, akikre a Covid–19 is nagy kockázatot jelent.

Az influenza ellen is hathatós segítséget jelent a koronavírus-járvány idején bevezetett maszkhasználat és fokozott kézhigiéné, de a védekezés legjobb módja továbbra is a védőoltás, mellyel jelentősen csökkenthetők a fertőzés szövődményei, a megbetegedések száma és a halálozások aránya. Az influenza ellen minden ősszel újra szükséges felvenni a védőoltást. A védőoltás mindenkinek ajánlott, de különösen javasolt a veszélyeztetett csoportokba tartozók és az egészségügyi dolgozók számára.

Elolvasom a cikket