Javítja a máj és a gyomor állapotát

A tőzegáfonya nemcsak értékes élelmiszer, hanem a hivatalos orvostudomány által elismert, gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Ruszlan Masgutov orosz mikrosebész mesélt az áfonya szervezetre gyakorolt, jótékony hatásáról – számol be a Sports.kz az Sb.by-ra hivatkozva.

Ruszlan Masgutov szerint a tőzegáfonya számos vitamint tartalmaz. Ez a bogyó kiváló C-vitamin-forrás. Ritka PP-vitamint is tartalmaz, amely befolyásolja a szénhidrátok, lipidek, fehérjék anyagcseréjét, csökkenti a vércukorszintet, javítja a CNS, a máj és a gyomor funkcionális állapotát, részt vesz a bőr reparatív folyamataiban.

Ruslan Masgutov azt is megjegyezte, hogy a tőzegáfonya védi a szervezetet a különböző mikrobáktól, és gyógyítja azt: „A gyümölcs nem engedi, hogy az E. coli (a hólyaghurut fő kórokozója) a húgyutak nyálkahártyájához tapadjon. Közvetlen baktériumölő és bakteriosztatikus hatással rendelkezik a szerves savaknak köszönhetően, ursolsavat tartalmaz – utánozza a mellékvesehormonok hatását.” A bogyó flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatásúak. Ezenkívül az áfonya csökkenti az antibiotikumok mellékhatásait, megakadályozza a vesekövek, különösen az oxalát- és foszfátkövek kialakulását. Az áfonya több mint ötven nyomelemet tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni sok betegséget.

Elolvasom a cikket