Komoly problémát jelezhet a nyakfájdalom

A gerincoszlop hét csigolyából álló nyaki (cervicalis) szakasza igen mozgékony, ugyanakkor rendkívül sérülékeny is. A szalagok, valamint a nyaki csigolyák felső része összetett ízületi rendszert alkotnak egymással és a koponyával, ami lehetővé teszi a fej nagyfokú hajlítását és oldalra hajlását, valamint nyújtó és forgó mozgását.

A nyakfájdalomnak számos formája létezik, amelyeket baleseti sérülés, helytelen testtartás és különböző kórfolyamatok is előidézhetnek.

A nyakizomgörcs vagy ferdenyak a nyakizmok fájdalmas, időszakos vagy állandó, éles, fájdalmas görcse, melynek következtében a fej kényszeresen elfordul, és előre, hátra vagy oldalra hajlik. Hirtelen végzett, szokatlan nyakmozgás, éjszakai rossz fejtartásban vagy sok párnán történő fekvés, hosszú autóút közbeni merev nyaktartás idézi elő. Ugyanezen okból nyaki ideggyöki bántalom is kialakulhat a gerinccsatornából kilépő valamely ideg becsípődése miatt.

A nyak izmainak fokozott izgalmával és nyomásérzékenységével járó kórképekben – ilyen például az izompólyafájdalom és az izomkötőszöveti-fájdalom – a fájdalmat általában sajgó, kínzó, szorító izommerevség kíséri. További gyakori tünet az alvászavar, fáradtság, migrén, reszketés, csökkent koncentrálóképesség, mellkasi fájdalom, éjszakai szívdobogásérzés, vastagbélgyulladásra emlékeztető tünetek, átmeneti vagy tartós depresszió, gombócérzés a torokban és izzadás. A légkondicionálók hideg levegője és a huzat is ingerelheti a bőr idegvégződéseit, aminek következtében megváltozik a nyakizmok tónusa, és izomfeszülés alakul ki

Idült nyaki izomfájdalom általában a nyaki és vállövi izomzatot erőteljesen igénybe vevő munkát végző személyeknél (fodrászok, gépkocsivezetők, számítógép előtt ülő dolgozók stb.) alakul ki. Idült nyaki fájdalmat okozhat a gerincferdülés is.

Csigolyatörés vagy a csigolyák körüli izmok, szalagok és inak sérülése is okozhat nyakfájdalmat. Ilyen a motor- vagy autóbaleset során elszenvedett ostorcsapás-sérülés, vagyis a nyak hirtelen előre-, hátra- vagy oldalra mozdulása következtében, gyakran a balesetet követően 6–12 óra elteltével jelentkező fájdalom, illetve a fej mozgatásának nehézsége. Fejfájás, vállfájdalom, nyaki diszkomfort érzés, egyensúlyzavar és bizonytalanságérzés kísérheti.

A nyakcsigolyák közötti porckorong sérülése elsősorban nem a nyakban, hanem a vállban, lapockában és hónaljban okoz fájdalmat, amely kisugározhat a karba és a kéz ujjaiba is. Jellemző a karizmok elgyengülése és a kéz ujjainak mozgászavara is.

A nyaki csigolyameszesedés következtében, jellemzően közép- és időskorban terhelésre fokozódó, pihentetésre megszűnő nyaki fájdalom és merevség alakulhat ki, amit kényszertartás, görcsös lábmozgás és bizonytalan járás kísérhet.

A cervicalis vertigo jellemző tünete a nyakfájdalom, illetve diszkomfortérzet, valamint a nyak mozgáskorlátozottsága, egyensúlyzavar, a testtartás instabilitása, a járás bizonytalansága. Alkalmanként fülcsengés és látási zavarok is társulhatnak a kórképhez. A tünetek rendszerint epizodikusan jelentkeznek, percektől órákig tarthatnak.

Rheumatoid arthritisben a gyulladt ízületi hártya roncsolhatja az első és második nyakcsigolya ízesülését, aminek következtében az ízület kórosan elmozdul, és tarkóba, fejtetőbe sugárzó, mély nyakszirti fájdalom léphet fel. A fej és a nyak mozgatására heves, villanásszerű érzés fut végig a testen.

A nyaki gerincszakaszt is érintheti a Bechterew-kór, a gerinc kisízületeinek gyulladása, majd csontos elmerevedése. Enyhe izomfájdalommal, elsősorban a mozgás beszűkülésével jár.

Nyakfájdalom alakulhat ki a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében is. A mellkaskimeneti kompressziós szindróma olyan kórkép, amelyben a nyak területén – a kulcscsont feletti árokban – található nagy erek valamelyike, illetve a felső végtag idegfonata nyomás alá kerül, ami miatt állandó vagy átmeneti, gyakran nehezen meghatározható tünetek jelentkezhetnek. Egyoldalú megterheléssel járó munkavégzés, illetve intenzív sportolás és helytelen testtartás esetén is kialakulhat.

Nem mozgásszervi eredetű betegségek is okozhatnak nyaktájéki fájdalmat. Ilyen kórkép az övsömör, az angina pectoris, a nyaki nagy erek szűkülete, a garat körüli tályog, a nyaki nyirokcsomók vagy a pajzsmirigy gyulladása, az agyhártyagyulladás és bizonyos.

Forduljon orvoshoz, amennyiben nyaki fájdalma fokozódik, vagy egy hétnél tovább fennáll, illetve a fájdalmat tarkómerevség, nyaktájéki zsibbadás, bizsergés kíséri. Szintén orvosi vizsgálatot igénylő állapot a nyaki fájdalommal egyidejűleg tapasztalható székelési és/vagy vizelési problémák és láz.

A tartós nyaki fájdalom a nyak mozgásának beszűküléséhez vagy akár teljes gátoltságához is vezethet.

A fájdalmat kiváltó feszült nyakizmok fejfájást vagy vállba kisugárzó tüneteket idézhetnek elő.

A nyaki gerinc megbomlott izomegyensúlya a nyaki gerinc és -ízület megbetegedéseit (gyulladás vagy kopásos megbetegedés) okozhatja, amelyek szintén nyaki fájdalomhoz vezetnek.

A nyakfájdalom hátterében álló ok felderítésének első lépése a kórelőzmény felvétele és a fizikális vizsgálat. A csigolyákat érintő fejlődési rendellenességek, kopások, korábbi vagy aktuális csonttörések, repedések, valamint a csontot érintő daganatok, és az esetleges csontritkulás jelei röntgenvizsgálattal mutathatók ki. A nyaki gerinc körüli lágyszövetek, szalagok, porckorongok, erek és idegek állapotáról képalkotó vizsgálatok (CT-, MR-vizsgálat) nyújtanak információt.

Bizonyos esetekben laboratóriumi- és egyéb vizsgálatok elvégzése is szükséges a nyakfájdalmat kiváltó ok tisztázásához.

A nyakfájdalom kezelésének módja a kiváltó októl függ. Az orvosi kezelés mellett általában ajánlott a gyógytorna: a gerinc melletti izomzat erősítésével stabilizálható a nyaki szakasz, helyreállítható a megbomlott egyensúly, és csökkenthető a mozgásszervi fájdalmak következtében esetlegesen bekövetkezett mozgáskorlátozottság. Indokolt esetben a kezelőorvos ún. Schanz-gallér viselését írhatja elő a nyak tehermentesítése érdekében.

Szükség esetén borogatással és fájdalomcsillapítóval enyhítheti a fájdalmát. Segíthet a képzett szakember által végzett nyakmasszázs, és a gyógytornász vezetésével végzett testtartásjavító torna. A nyakcsigolyák közötti kisízületeket érintő gyulladás esetén – melyre a fej előre hajlításakor jelentkező szédülés utal – néhány speciális tornagyakorlat enyhítheti a fájdalmat: ülő testhelyzetben, test mellett tartott karokkal a váll felhúzása majd leengedése. Kerülendő a teljes fejkörzés és bárminemű nyújtó kezelés.

Kerülje a fájdalmat előidéző testhelyzeteket, a nyak megfeszülésével járó fizikai megerőltetést és a klímaberendezések hideg levegőjével való közvetlen kitettséget. Ellenőrizze a számítógép monitorjának magasságbeállítását. Hosszas telefonbeszélgetés esetén használjon fülhallgatót a hosszú ideig tartó ferde fejtartás elkerülése érdekében.

Elolvasom a cikket