Moszkva már az ENSZ-ben is figyelmeztette a Nyugatot

2024. szeptember 13. péntek. 21:03
Frissítve: 2024. szeptember 13. 21:16

Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete pénteken a Biztonsági Tanács ülésén figyelmeztette a nyugati országokat, hogy ha engedélyezik Ukrajnának a nagy hatótávolságú rakéták bevetését Oroszországban, azzal a NATO „közvetlen háborúba” kerülhet Oroszországgal.

Nebenzia kijelentéseit a The Guardian idézte, mely szerint a NATO ezzel közvetlenül egy nukleáris hatalom elleni ellenséges cselekmények részesévé válna, és emlékeztetett arra, hogy a következmények súlyosak lehetnek.

Nebenzia figyelmeztetése Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi szavaira rímel, aki szintén kijelentette, hogy bármilyen nyugati támogatás Ukrajna nagy hatótávolságú rakétáinak bevetéséhez Oroszországban azt eredményezné, hogy a NATO „háborúban állna” Moszkvával. Putyin szerint ez jelentősen megváltoztatná a konfliktus természetét, és Oroszország „megfelelő döntéseket” hozna, válaszul a fenyegetésekre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, megerősítette, hogy Putyin üzenete világos és célzott volt, és eljutott azokhoz, akikre vonatkozik.

A feszültséget tovább növeli, hogy Sir Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteken Washingtonban találkoznak, ahol várhatóan megállapodnak arról, hogy Ukrajna bevetheti a brit Storm Shadow rakétákat Oroszországon belüli célpontok ellen. Ez a lépés tovább növelheti a nyomást a konfliktus eszkalációja irányában.

Elolvasom a cikket