Ön tudja, miért nincs olyan állami zászló, amelynek gyönyörű lila színe van?

A lila szín jelentése

Értsük meg, mit is jelent valójában a lila szín. Kiderül, hogy ez a legösszetettebb szín, amely több száz évig vonzotta az emberek figyelmét és sok vitát okozott. Tény, hogy sokan ezt a színt a királyi család, az arisztokrácia, a gazdagság és a jólét szimbólumának tekintették. Egy ilyen véleménynek természetesen megvoltak a maga okai, amelyekről később mesélünk. De a lilát mindig is a legmisztikusabb színnek is nevezték. A boszorkányok, sámánok és jósok gyakran emlegették, hogy a lila a mágia szimbóluma. Emellett van olyan vélemény is, hogy ez a szín az öregséget és a halványulást szimbolizálja, és szomorúságot hozhat az emberre. Egyetlen más színnek sincs ennyi jelentése. Tehát az egyik ok, amiért az országok nem a lila színt választották zászlajukhoz, annak kétértelmű értelmezése van.

Miért volt hiány a középkorban a lila színből?

A lila szín elutasításának másik fontos oka a kozmikus ára volt. A 19. századig a lila festék nagyon drága volt. Csak a leggazdagabbak és a királyi családok engedhették meg maguknak a lila ruhákat, és akkor is csak ünnepnapokon. Éppen ezért ezt a színt a gazdagság és az arisztokrácia szimbólumának tekintették, mert csak a társadalom legmagasabb rétegeiben lehetett látni.

Miből készült a lila festék a középkorban

A lila festék előállítása hosszú és bonyolult folyamat volt, ami megmagyarázza a magas árat. Meglepő módon ezt a színt egy bizonyos puhatestűfajnak köszönhetően nyerték ki, amelyet a kifogás után egy speciális technológia szerint dolgoztak fel. Ahhoz, hogy 100 gramm lila festéket nyerjenek, legalább 10 ezer puhatestűre volt szükség. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a szükséges faj csak Tírusz és Szidón városában élt a Földközi-tenger partján. A 19. században szerencsére megváltozott a helyzet, és William Henry Perkin vegyész feltalált egy szintetikus lila festéket, amely kagylók millióinak életét és a vásárlók pénztárcáját mentette meg. Ekkor azonban a legtöbb ország még mindig nem engedhette meg magának a lila zászlókat.

Melyik három zászlón szerepel a lila szín?

Tokió, Japán fővárosa, úgy tűnik, nem bánja, ha jólétével dicsekedhet, mert nem csak lila elemeket adott a szimbólumhoz, hanem az egész zászlót lilává tette, középen egy fehér nappal. A titokzatos árnyalattal találkozhatunk Dominika zászlaján is, amely egy lila madarat ábrázol, valamint Nicaragua zászlaján, amely egy szivárványt ábrázol.

Az állami szimbólumok nagy jelentőséggel bírnak az országok számára, ezért olyan fontos, hogy a megfelelő színeket, részleteket és jeleket válasszák ki, amelyek tükrözhetik az állam értékeit és elveit.

Elolvasom a cikket