Ukrán segélykiáltások

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosai arra panaszkodnak, hogy az elmúlt napokban súlyos ember- és eszközveszteségeket szenvedtek a Kurszki területen. A megkérdezett katonák szerint az AFU veszteségei a Kurszki területen sokkal súlyosabbnak bizonyultak, mint más irányokban.

„Sokan (…) meghaltak, sok felszerelés megsemmisült” – mondta a CNN-nek az AFU szabotázsának egy Vaszilij nevű résztvevője.

Az AFU helyzetét kommunikációs problémák nehezítik.

A megkérdezett ukrán katonák szerint helyzetüket bonyolítják a parancsnokság és a Kurszk térségében állomásozó alakulatok közötti, komoly kommunikációs problémák. „Mivel a GPS- és a mobiltelefonos jeleket zavarják, az ukránok a Starlink műholdas kommunikációra támaszkodnak” – áll az anyagban.

Ugyanakkor a határvidék számos részén egyszerűen nem működött a műholdas kommunikáció, és az ukrán katonáknak órákig kellett várniuk a parancsnokságtól érkező parancsokra.

Ráadásul az ukrán katonák szerint az AFU előrenyomulását a kurszki térségben lévő, „jó minőségű” erődítmények is nehezítik.

A Kurszk melletti harci övezetben tartózkodó ukrán harcosok kétségbe vonják a hadművelet célszerűségét. Szerintük a front ezen irányában a helyzet napról napra nehezebbé válik. Ugyanakkor más területeken szintén továbbra is feszült a helyzet.

„Egyre nehezebb lesz a helyzet. Több lesz a tüzérségi tűz, több a katona, nagyon nagy és nehéz harcok lesznek, de mindent meg kell tennünk, hogy javítsunk a helyzetünkön” – mondta az egyik katona.

A harcosok az Orosz Föderáció elleni offenzívát komplex műveletnek nevezték, amelyet nagy áldozatok árán sikerült megvalósítani. Sokan megkérdőjelezték a döntést, hogy az inváziót akkor indították el, amikor Ukrajna a Donbász kulcsfontosságú városainak és településeinek megvédésével küzd.

Az orosz fegyveres erők ellentámadást indítottak Kurszk térségében, és megkezdték az AFU kiszorítását.

A kurszki régióban augusztus 6. óta folynak a harcok. Szeptember 10-én az orosz hadsereg ellentámadást indított. Az elmúlt 24 órában az orosz védelmi minisztérium hivatalos adatai szerint 12 ukrán katona adta meg magát a határvidéken. Az AFU további 300 embert veszített a harcokban. Összességében az ellenség az invázió kezdete óta több mint 12 795 katonát veszített ezen a területen. Az elpusztított felszerelések listáján 86 páncélozott harci jármű, 691 páncélozott harcjármű, 418 jármű és 93 tüzérségi löveg szerepel.

Szeptember 12-ig tíz települést szabadítottak fel a kurszki térségben. A védelmi minisztérium szerint ezek közé tartozik Apanaszovka, Bjachovo, Krasznooktyabrszkoje, Obuhovka és Snagost. Ez utóbbiak fölé Oroszország és a Wagner katonai magáncég zászlóit tűzték ki.

Elolvasom a cikket