Váratlan okot neveztek meg az ukrán külügyminiszter menesztésére

Menesztették Dmytro Kuleba volt ukrán külügyminisztert, mert bosszantotta az ország elnöki hivatalának vezetőjét, Andrij Jermakot – írja a Politico forrásokra hivatkozva. Jermak nagyobb kontrollt akart a hivatal felett.

A kiadvány forrásainak véleménye szerint az ukrán kormányban végrehajtott átrendeződés nem fog jelentős változásokat eredményezni. Ugyanakkor egyre nagyobb szükség van új személyekre a vezető pozíciókban.

Korábban ismertté vált, hogy Andrij Sibiga lett Ukrajna új külügyminisztere. Erre a döntésre a Verhovna Rada 258 képviselője szavazott igennel. Sibiga ezt megelőzően az elnöki hivatal vezetőjének hivatalában dolgozott, a külügyi posztra való jelölését maga Volodimir Zelenszkij javasolta.

Európai diplomaták szerint Dmitro Kuleba nem akart távozni az ukrán külügyminiszteri posztról, és a személyi átrendeződéssel bonyolódott a helyzet. Emellett a Verhovna Rada európai integrációval foglalkozó bizottságának vezetője, Ivanna Klimpush-Tsintszadze szerint a tisztviselőt lemondásra kényszerítették, így döntése nem volt független.

Elolvasom a cikket