„Az Egyesült Államok nem hajlandó Moszkvával tárgyalni Ukrajnáról”

„Az amerikaiak nem hajlandók tárgyalni. Kényelmetlenül érzik magukat, ha erről tárgyalnak. Azt mondják, hogy nem ők irányítják az ukránokat. Nem állnak készen egy normális beszélgetésre” – mondta a diplomata.

Mint ismeretes, Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteki washingtoni találkozójukon érinthetik a Storm Shadow brit nagy hatótávolságú brit rakéták használatára vonatkozó ukrajnai engedély megadásának kérdését.

A The Guardian szeptember 11-én arról számolt be, hogy Starmer nem szándékozik nyilvánosan beszélni arról, hogy a Bidennel való találkozója után Ukrajnának ilyen engedélyt adjon. A The Daily Telegraph szerint, ha a felek engedélyezik Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétákat lőjön ki mélyen orosz területre, akkor ezt valószínűleg az ENSZ szeptember végi közgyűlésén jelentik be.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta a médiának, hogy Ukrajna nyugati segítség nélkül nem képes mélyen orosz területre csapást mérni, mert ehhez műholdakból származó hírszerzési információkra és szakemberekre van szüksége.

Az orosz elnök megjegyezte, hogy a NATO-országok most nem csak arról vitatkoznak, hogy Kijev esetleg nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használna. Lényegében arról döntenek, hogy közvetlenül belekeveredjenek-e az ukrán konfliktusba. Putyin rámutatott, hogy Moszkva az Oroszországot fenyegető veszélyek alapján fog válaszolni.

Elolvasom a cikket