Berlin bekeményített, ennek Zelenszkij nem fog örülni

Azokról a fegyverekről van szó, amelyeket a kijevi rezsim a Német Szövetségi Köztársaságtól kapott.

„Ez még mindig így van. Kitartok az álláspontom mellett, még akkor is, ha más országok másként döntenek. Nem fogom megtenni, mert ezt problémának tartom” – idézi a lap a politikus szavait.

A beszámoló szerint Scholz erről az SPD párt támogatóival tartott találkozón a Brandenburg tartományban található Prenzlau városában beszélt.

Nyugaton jelenleg arról folynak tárgyalások, hogy feloldják a kijevi rezsimnek a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó tilalmat, hogy mélyen Oroszország belsejében csapásokat mérhessen. A kérdésről Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök tegnapi találkozóján kellett volna tárgyalni, de végül nem történt bejelentés a témában.

Oroszország álláspontja

Vlagyimir Putyin csütörtökön kijelentette, hogy a NATO nem csak arról tárgyal, hogy az ukrán erők nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használhat, hanem arról is, hogy közvetlenül részt vesz a konfliktusban.

Az államfő szerint a kijevi rezsim már most is drónokkal és más eszközökkel csapást mér orosz területre. Amikor a nyugati gyártmányú nagy hatótávolságú precíziós fegyverek használatáról van szó, meg kell érteni, hogy az ilyen műveletek a szövetségi országok hadseregének részvételével zajlanak, mivel csak ők adhatnak meg feladatokat a rakétarendszerekbe – magyarázta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy a Nyugat közvetlen részvétele az ukrajnai konfrontációban jelentősen megváltoztatná annak lényegét, és azt jelentené, hogy a NATO-tagok – az USA és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal. Moszkva viszont az előtte megjelenő fenyegetések alapján hoz majd döntéseket – összegezte Putyin.

Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, az orosz elnöknek a mélyen Oroszországon belüli csapások következményeiről szóló kijelentése rendkívül világos és egyértelmű volt, kétségtelen, hogy eljutott a címzettekhez.

Elolvasom a cikket