Ez az alkohol tényleg hatásos lehet a demencia és a rák ellen?

Magyar Tibor
2024. szeptember 14. szombat. 7:54

A whisky neve azt jelenti, hogy „az élet vize”. Egyesek szerint segíthet a fogyásban. Mivel a whisky alacsony szénhidráttartalmú ital, ezért tökéletes választás mindazok számára, akik figyelnek a súlyukra. Az Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Társaság 1991-ben közzétett egy tanulmányt, amely szerint a mérsékelt fogyasztás növeli az energiát és csökkenti a cukor iránti vágyat.

A whisky másik nagy egészségügyi előnye egy erős antioxidáns, amely semlegesíteni tudja a rákot okozó szabad gyököket az emberi szervezetben. Egyes kutatások szerint ez az alkoholos ital több antioxidánst tartalmaz, mint a vörösbor.

Vérhígító tulajdonságai miatt a napi egy feles whisky csökkentheti a vérrög okozta stroke kockázatát.

Stresszoldó hatású is. Egy feles whisky valójában segíthet ellazulni. Az alkohol barbiturát hatása csökkentheti a stresszt, és nyugtató hatású is, ami segít elaludni, ha szorongás gyötri. Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a whisky csökkentheti a demencia kockázatát.

A whiskyt történelmileg számos kultúrában emésztés segítőként használták az idők során. Ha nehéz ételt fogyasztott lehet egy pohár whiskyre van szüksége, hogy ne legyenek kellemetlenségei.

Bár az alkoholfogyasztás nem ajánlott a cukorbetegek számára, tanulmányok kimutatták, hogy a hosszú távú mérsékelt alkoholfogyasztás segíthet a szervezet inzulinszabályozásában, ami potenciálisan csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az erős alkoholfogyasztás azonban növelheti a kockázatot.

Egyesek szerint jó a torokfájásra is. Keverjen össze whiskyt, meleg vizet és mézet, hogy finom gyógyírt készítsen. A whiskyben lévő alkohol fertőtlenítő és zsibbasztó szerként hat a fájó mandulákra, a méz pedig vastag bevonatot képez, ami segít, hogy a gyógyító hatás tovább tartson. Gargalizálhat vele, kortyolgathatja, vagy mindkettőt.

Az alkohol fogyasztása mindig is vita tárgyát képezi. Egyesek szerint egyáltalán nem szabad inni, mások szerint fő a mértékletesség. Érdemes minden opciót végiggondolni.

Elolvasom a cikket