Így kerülje el az őszi depressziót

A természet változásaival párhuzamosan az emberek hangulata is megváltozhat, és ez az időszak akár komoly kihívást is jelenthet. Az őszi-téli szezonális depresszió sokak számára jól ismert, amelyet a napfény hiánya és a mozgásszegényebb életmód is felerősíthet.

Hogyan különböztethetjük meg a hétköznapi levertséget a komolyabb mentális problémáktól? Mit tehetünk annak érdekében, hogy ez az időszak ne csak a túlélésről, hanem a feltöltődésről is szóljon? Dr. Makai Gábor pszichológus segít eligazodni az őszi hangulatváltozások világában.

Őszi hangulatváltozások vagy depresszió? Mi a különbség?

Dr. Makai Gábor hangsúlyozza, hogy fontos különbséget tenni az őszi fáradtság és a depresszió között. „Az őszi fáradtság, levertség vagy motivációhiány nem egyenlő a depresszióval. A depresszió mentális zavar, amely hosszabb ideig fennáll és súlyosan befolyásolja az érzelmi életet” – magyarázza. A szezonális fáradtság ezzel szemben átmeneti és sok esetben a fényhiányhoz és a kevesebb testi aktivitáshoz köthető.

„Ahogy rövidebbek lesznek a nappalok, kevesebb napsütést kapunk, ami befolyásolja a vitaminháztartásunkat és az érzelmi állapotunkat is. Ez nem kitaláció – valóban fizikai és mentális tüneteket tapasztalhatunk a fényhiány miatt” – mondja a szakember.

Mit tegyünk a szezonális levertség ellen?

A jó hír az, hogy az őszi levertség nem állandó és könnyen kezelhető, ha tudatosan teszünk ellene. „A legfontosabb, hogy felismerjük a tüneteket, és tegyünk ellenük. A mozgás, a vitaminok pótlása és az aktivitás növelése mind segíthetnek enyhíteni a rossz kedvet” – mondja a pszichológus.

Makai Gábor szerint a tudatosság kulcsfontosságú: „Ha előre felkészülünk arra, hogy az őszi időszak kihívásokat hozhat, akkor jobban kezelhetjük ezeket. Nem szabad hagyni, hogy a rutin és a passzivitás uralkodjon el rajtunk – keressük az aktív tevékenységeket, például a rendszeres testmozgást.”

Mikor kell szakemberhez fordulni?

Bár az őszi levertség sokak számára természetes, vannak, akiknél súlyosabb tünetek jelentkezhetnek. „Azok, akik eleve hajlamosak a depresszióra, nehezebben élik meg ezt az időszakot. Náluk a depressziós tünetek felerősödhetnek, és nem segít sem a sport, sem a vitaminpótlás. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni” – figyelmeztet.

A pszichológus arra is rámutat, hogy a depressziós emberek sokszor képtelenek kapcsolódni a külvilághoz, ezért még fontosabb, hogy időben felismerjük a tüneteket, és segítséget kérjünk.

Elolvasom a cikket