Kínai segítséggel készülnek az orosz drónok?

A Garpiya létezéséről, amely kínai technológiát alkalmaz, eddig nem számoltak be. A drónokat katonai és polgári célpontok ellen vetették be Ukrajnában, ahol súlyos károkat okoztak az infrastruktúrában, és áldozatokat szedtek. A hírszerzési források szerint a Garpiya hasonlít az iráni Shahed drónokra, de számos különleges jellemzője van, például egyedi csavarozható uszonyok és Limbach L–550 E motorok, amelyeket Kínában gyártanak.

A Reuters megvizsgált egy szerződést, amelyet 2023 első negyedévében írtak alá az orosz védelmi minisztérium és a Kupol között egy új dróngyár létrehozásáról. A drónok gyártására egy volt cementgyárat használnak Izsevszkben, amelyet a Kupol 2020-ban vásárolt meg. A hírszerzési ügynökség szerint a gyártáshoz szükséges alkatrészeket kínai beszállítók, köztük a TSK Vektor és több más kínai cég biztosította.

Az Egyesült Államok és NATO is aggodalmát fejezte ki Kína orosz védelmi iparhoz nyújtott támogatása miatt.

Bár Peking azt állítja, hogy szigorúan ellenőrzi a potenciális katonai felhasználású termékek exportját, és elkötelezett a béketárgyalások mellett, egyes források szerint a kínai cégek továbbra is alkatrészekkel látják el Oroszországot.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a múlt héten arra kérte Kínát, hogy hagyjon fel Oroszország támogatásával az ukrajnai háborúban, amely jelentős szerepet játszik a konfliktus folytatásában.

Elolvasom a cikket