Mindenkit meglepett Gyurcsány új bejelentése

Ez „A kereszt halála”, „Kate Vargha” tollából.

A volt kormányfő a Facebook-oldalán szombaton dicsekedett el a regénnyel: „Írtam egy regényt, és bár tudom, hogy elég nagyképűen hangzik, mégis mondom, szerintem egészen jót. Na jó, akik eddig olvasták, család, barátok, a kiadó emberei, ők is ezt mondják.”

A regény keletkezésének történetét is megosztotta a nagyérdeművel a volt kormányfő, mindenki hatalmas örömére:

„Amikor éppen nem a politika mindenfajta nyavalyája és öröme tölti ki az életemet, akkor sportolok, olvasok, főzök, sakkozom, ezekről többet vagy kevesebbet már korábban is elmondtam, megmutattam. Aztán amikor ez nem volt elég, akkor írtam. 2005-ben, még akkor, amikor hivatalban voltam, írtam egy politikai könyvet, az Útközben-t. 2013-ban jött egy szakácskönyv, majd mindenfajta fikciós szövegek, maximák, tárcák, esszék, novellák, de akkor még csak magamnak, a számítógép memóriájának.

Nem is olyan rég pár rövid, a Facebookra kitett asszociatív politikai szövegemet szabadversként kezdték értelmezni, bár nekem eszembe se jutott, hogy azok szabadversek lennének.”

Mivel Gyurcsány szeret kilépni a mindennapi munkájából, így ír: „Nem nézek tévét, nem járok meccsekre, vagy bulikba. Írok. Ez az én pihenésem”.

„Tavaly tavasszal hirtelen ötlettől vezetve, pár perc gondolkodás után megírtam egy elképzelt krimi első fejezetét. Csak úgy játékból, egyszerűen tudni akartam, hogy megy-e. De akkor még magam se hittem, hogy meg is fogom írni a regényt. Aztán pár héttel később újra elkezdett foglalkoztatni a dolog. De mielőtt folytattam volna az írást, ezt az első fejezetet elküldtem egy jól ismert és elismert írónak, megkérdezni, hogy mit gondol róla. Pár nap múlva azt válaszolta, hogy »nem is olyan rossz«, illetve ellátott pár tanáccsal arra az esetre, ha úgy döntenék, hogy folytatom a regényírás kalandját. És úgy döntöttem.”

Megmagyarázta az írói álnév történetét is: „Íróként édesanyám nevéből [Varga Katalin – a szerk.] képzett nevet használok, Kate Vargha. Így egyértelmű lesz, hogy mit mondok, írok politikusként, és mikor egyszerűen csak mesélek a saját, és remélem, az Önök örömére. Anyám megérdemli, hogy így megmaradjon a neve. Csodálatos asszony volt.”

A könyv szeptember 20-án fog megjelenni, a vállalkozó lelkek 416 oldalon olvashatják Gyurcsány gondolatait, kreativitásának szüleményét.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket