Nem mossa el az eső a Kerekdomb fesztivált

Czuppon Réka
2024. szeptember 14. szombat. 12:11
Frissítve: 2024. szeptember 14. 12:16

A Kerekdomb Fesztivált immár kilencedik alkalommal rendezik meg Tállyán szeptember 13. és 15. között. Tállya az UNESCO világörökség részét képező Tokaji Borvidék gyönyörű ékszerdoboza, ahol találkozik a kultúra, az aktív programozás és a bor szeretete. Az összművészeti fesztivál a Művészetek Völgye nyárbúcsúztató testvérfesztiválja.

A három nap alatt nagyon különböző programok közül válogathatunk. Lesznek különböző stílusú koncertek. Komolyzenei fellépőktől kezdve a könnyűzenéig hallgathatjuk kedvenc előadóinkat. Fellép például a Magna Cum Laude, a Punnany Massif, az Aurevoir zenekar, de hallható lesz még cserihanna, az Analóg Balaton, vagy az Anna and The Barbies zenekar is.

A komolyzene kedvelői a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadását hallgathatják.
Koncertek mellett lesz sok irodalmi előadás is, például Kollár Klemencz László Vad című programja, vagy a Szakralitás és bor nevű beszélgetés, borkóstolással. A programon Grecsó Krisztián (költő, író), Nacsinák Gergely András (ortodox pap, dalszövegíró), Heinczinger Mika (Misztrál Együttes) többek között arra keresik majd a választ: „Ha Isten mindenhol ott van, akkor megtalálhatjuk egy pohár borban is?”

A Közösségi Ház ezúttal is színházzá változik a fesztivál ideje alatt, ahol Pokorny Lia A majdnem tökéletes boldogság receptje című, önálló estjét láthatjuk, Szinetár Dóra Egy életem című életrajzi standupestjét, Cserna-Szabó András A pacal ideje című darabját, a Sanyi, Én és a gyerekek A kerek kő című előadással érkeznek, az Art-Színtér pedig Agnieszka Osiecka Ő meg Ő című darabját adja elő.

Akik gyerekekkel érkeznének, nekik sok családi programot kínálnak a szervezők. Kisgyerekeseknek például Ringató foglalkozásokkal, mesterségbemutatóval, játszóházzal készülnek, a nagyobbak pedig akár kipróbálhatják a horgolást, állatsimogatóba mehetnek, vagy megnézhetnek egyet a különböző mesés színdarabok közül.

Esőisten siratja a Budapest Borfesztivált is a Budavári Palotában, ahol 8900 forintos belépővel megkóstolhatjuk az idei év nemzetközi borversenyein eredményesen szerepelt borokat is.

A fesztivál díszvendége Grúzia, amelynek borkultúrája több mint nyolcezer éves. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig.

A hétvégi fesztiválokhoz meleg öltözet, esernyő ajánlott, hogy a borkostóláskor ne „ázzon” el a látogató.

Elolvasom a cikket