Ősszel sem ér véget a kerti munka

1. Fűnyírás

A fűnyírás az ősz beköszöntével sem maradhat el. Ekkor a fűszálakat kissé hosszabbra kell hagyni, mint a nyári időszakban. Körülbelül 5-6 cm-es magasság az ideális, mert így jobban védett lesz a hidegtől, és a gyökérzet is megerősödik.

2. Gyomlálás

Az ősz ideális a gyomok eltávolítására, azok megerősödésének vagy elterjedésének megakadályozásra. Kézzel gazoljuk ki a füvet, de ha nagyon sok a gaz, akkor használjunk gyomirtó szereket. A permetezést szélcsendes időben végezzük el, és úgy ütemezzük, hogy a következő 24 órában ne essen eső, mivel a közvetlenül utána érkező csapadék gyengítheti a szer hatékonyságát.

3. Felülvetés

Ha a gyepen ritkább vagy kopár területek vannak, érdemes ezeket még szeptember végéig újravetni. Fűnyírás után lazítsuk fel a talaj felső 4-5 cm-ét, majd szórjuk be bőségesen fűmaggal az előkészített talajt. Naponta legalább egyszer alaposan öntözzük meg, és egészen addig folytassuk a locsolást, amíg a fű eléri a 4-5 cm magasságot. Ezen a területen legalább négy hétig ne nyírjuk a füvet, hogy a friss hajtások megerősödhessenek.

4. Lazítás és szellőztetés

A nyári hónapokban a talaj gyakran összetömörödik, ami miatt nem jut elég levegő a gyökerekhez, és a víz sem képes megfelelően felszívódni. Ha észrevesszük, hogy a föld kemény és tömör, érdemes kerti villával vagy talajlazítóval fellazítani. Ezzel javíthatjuk a víz és a tápanyagok eljutását a gyökerekhez. Évente egyszer-kétszer ajánlott gyepszellőztetést végezni, így ha tavasszal elmaradt, a szeptember tökéletes időszak erre. Végezzük el akkor is, ha a gyep túl sűrű, hajlamos a gombásodásra vagy mohásodásra. Fontos, hogy száraz, csapadékmentes napon végezzük el. Ehhez bérelhetünk elektromos gépet, de kisebb területen egy gereblyéhez hasonló kézi gyepszellőztető is elegendő lehet.

5. Tápanyagpótlás

Az őszi gyeptrágyák magas káliumtartalmúak, elősegítik a gyökerek megerősödését és a fű télálló képességét. Nitrogénben szegény, káliumban és foszforban gazdag tápanyagot érdemes alkalmazni szeptember-októberben. Ahogyan a növényeknek, úgy a pázsitnak is szüksége van tápanyagokra. Ebben az időszakban már nincs szüksége nitrogénre, ezért káliumban gazdag műtrágyát érdemes használni. A műtrágya akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyepet előzőleg fellazítjuk, ezért célszerű előtte elvégeznünk a talajlazítást vagy a gyep szellőztetését. Itt van az ideje a tápanyag kijuttatásának is.

6. Gereblyézés

Az elhullott faleveleket és egyéb növényi hulladékot rendszeresen össze kell gyűjteni a felületről, hogy ne fulladjon meg a fű. A vastag levéltakaró alatt a fű rothadásnak indulhat, ami gombásodást okozhat.

7. Pihentetés

Télen a fű pihen, így minimalizálni kell a fűre nehezedő terhelést. Kerüljük, hogy a gyepet gyakran tapossuk, különösen, ha fagyott vagy havas, mert ez kárt okozhat a gyökérzetben.

Elolvasom a cikket