Óvatosan a szuperélelmiszerekkel!

A szuperélelmiszerekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy bár a szervezet egészséges működése szempontjából hasznos tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételek kerülnek ebből a marketing szempontból is vonzó és jól eladható elit csoportba, ez nem jelenti azt, hogy a változatos étrendről lemondhatunk – annál is inkább, mert nincs olyan hatóság, amely szabályozná, hogy mi minősül szuperélelmiszernek és mi nem.

A legfontosabb: soha nem szabad azt várni, hogy egy bizonyos élelmiszer fogyasztása annyi egészségügyi előnnyel jár, ami pótolhatná a normál, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást. Íme öt példa, hogy a szuperélelmiszerek sem pótolhatatlanok!

Kelkáposzta

A kelkáposzta tele van értékes A-, C- és K-vitaminnal, gazdag vasban, folsavban és rostokban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kelkáposzta mindent visz! Mi van például, ha Ön inkább a spenótot szereti? Semmi, hiszen a spenót is egy vitaminbomba, ráadásul több káliumot, magnéziumot, rostot és vasat tartalmaz, mint a kelkáposzta. Tehát bár a kelkáposzta kétségtelenül egészséges választás, a legjobb, ha nem korlátozza azoknak a zöldségeknek a fogyasztását, amit igazán szeret.

Étcsokoládé

A kelkáposztához hasonlóan az étcsokoládé is tartalmaz antioxidánsokat. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kakaó segíthet a vérnyomás csökkentésében, javíthatja a véráramlást a szervezetben, és megakadályozhatja a vérrögképződést. Ezekkel a megállapításokkal azonban vigyázni kell: maga a kakaó biztosítja ezeket az előnyöket, nem a csokoládé! Minél kevesebb kakaót tartalmaz egy csoki, annál több cukrot és egyéb adalékanyagokat tesznek bele a gyártás során, miközben a tápanyagok elvesznek. Az étcsokoládé fogyasztásának vannak egészségügyi előnyei, de ez csak azt jelenti, hogy alkalmanként, kis mennyiségben lelkiismeret-furdalás nélkül ehet egy-egy kockát.

Csípős paprika

Bizonyított, hogy a csípős paprika sok rostot, folsavat, valamint A-, C- és K-vitamint tartalmaz. A kapszaicin vegyület, amely a csípős paprikát csípőssé teszi, támogatja az anyagcserét, csökkenti a magas vérnyomást, a vérrögképződés valószínűségét, és gátolja a súlygyarapodást. De ne feledje: ha nem kedveli a csípős ízvilágot, a hagyományos, édeskés paprika fogyasztása is számos jótékony egészségügyi hatással jár.

A zöld tea népszerűsége a 17. században kezdődött, amikor először szállították Indiából Japánba. Fogyasztása többek között segít megelőzni bizonyos daganatos betegségek kialakulását, védi a szív egészségét, támogatja a fogyást. Valójában azonban nincs elég információ a zöld teával kapcsolatos minden pozitív hatás bizonyítására, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a zöld tea koffein tartalmú, így mindenképpen mértékletesen fogyassza!

Rostokban, Omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, kalciumban és magnéziumban gazdag, segít megakadályozni az inzulinrezisztenciát, normalizálhatja a vérnyomást, csökkenti a káros szabad gyökök aktivitását. Ez szuper, de ettől még a chia mag őrület őrültség! Nem csodaszer az olyan betegségekre, mint a cukorbetegség, és ha túl nagy mennyiségben fogyasztják, negatív mellékhatásai lehetnek, például gyomor-bélrendszeri puffadás, allergiás reakciók. Ha szeretné is élvezni a jótékony hatásait, nem kell minden étkezéshez chia magot fogyasztani!

Elolvasom a cikket