
Érdemes felidézni, hogy az Omega-3 zsírsavakat bőségesen tartalmazzák a zsíros halak, például a lazac, a makréla és a szardínia, de növényi forrásokból, például lenmagból és chia magból is nyerhetünk.
A halolaj egyik fő előnye, hogy javítja a szív egészségét. A zsírsavak bizonyítottan csökkentik a trigliceridszintet, minimalizálják a szívbetegségek kockázatát, és javítják az erek egészségét. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy képesek csökkenteni a szervezetben a gyulladást, amely a szívbetegségek egyik fő oka.
A halolaj pozitív hatással van az agyműködésre és a mentális egészségre. Az Omega-3 zsírsavak döntő szerepet játszanak az idegrendszer fejlődésében és működésében. Tanulmányok kimutatták, hogy a zsírsavak javíthatják a kognitív funkciókat, csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit, és még az olyan neurodegeneratív betegségek, mint az Alzheimer-kór progresszióját is lassíthatják.
A halolaj az ízületek egészségének is jót tesz. Az Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi fájdalmat és duzzanatot. Segíthetnek az ízületi betegségek, például az osteoarthritis és a reumatoid arthritis progressziójának lassításában is.
A halolaj javítja a bőr egészségét is. Az Omega-3 zsírsavak a bőrsejtek fontos összetevői, és fontos szerepet játszanak a bőr nedvességtartalmának és rugalmasságának fenntartásában. Emellett segíthetnek csökkenteni az olyan bőrbetegségek kockázatát, mint az akne, a pikkelysömör és az ekcéma.
Végül a halolaj pozitív hatással van a magzat és a csecsemő fejlődésére. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a koraszülés kockázatát.
Az Omega-3 ellenőrizetlen bevitele tabletta formájában azonban nem jó ötlet. Először is, vannak ellenjavallatok. Nem szabad Omega-3-at szedni, ha véralvadási zavarban szenved, vagy véralvadásgátlót szed.
A halolaj-kiegészítők minősége széles skálán mozog. A zsírok oxidálódnak, és idővel romlanak. Ezenkívül a kiegészítőkből hiányozhat az EPA és a DHA, és sem az ár, sem a gyártó ország, sem a lejárati idő nem garantálja a készítmény minőségét.
Az Omega-3 savak emellett erős allergéneket is tartalmaznak. Az allergiás reakciókra hajlamos (általában a szülőktől örökölt) gyermekek szüleinek kétszeresen is óvatosnak kell lenniük, amikor úgy döntenek, hogy a gyermekük étrendjébe Omega-3-akat, különösen állati eredetűeket tesznek.
Bármilyen zsír, beleértve az Omega-3 zsírsavakat is, nem biztonságos az alábbi esetekben:
- vesebetegség,
- epehólyag működési zavarok,
- hasnyálmirigy elégtelenség (különösen lipáz),
- máj- és gyomorbetegségek,
- a zsírsavak anyagcseréjének és oxidációjának veleszületett genetikai rendellenességei stb.