Tusk: A Nyugat az ukrán légvédelem megerősítéséről tárgyal

2024. szeptember 14. szombat. 8:36

Tusk azt követően nyilatkozott, hogy egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, aki csütörtökön érkezett Varsóba, hogy az Ukrajnának nyújtandó közös támogatásról tárgyaljon, miután előző nap Kijevbe látogatott.

„Lengyelország és a mi biztonságunk érdekében kulcsfontosságú, hogy Ukrajna a lehető legjobban fel legyen szerelve a háború alatt, és hogy hatékonyan meg tudja védeni az ukrán légteret, mivel ez a mi légterünket is védi”– mondta Tusk újságíróknak.

A lengyel miniszterelnök hozzátette, hogy a kérdésről kiterjedt megbeszélést folytatott Blinkennel, és a világ számos vezetőjével is rendszeres kapcsolatban áll.

„A Nyugat szolidaritása ebben a kérdésben egyre lenyűgözőbb, és egyre intenzívebb támogatásra számíthatunk Ukrajnának szövetségeseink és az egész nyugati világ részéről” – jelentette ki Tusk.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön Blinkent vendégül látva azt mondta, hogy Ukrajnának meg kellene engedni, hogy nyugatról szállított rakétákat lőjön ki mélyen Oroszországba.

„Azon a véleményen vagyok, hogy Ukrajnának joga van nyugati fegyvereket használni a [orosz] háborús bűnök megakadályozására” – jelentette ki Sikorski egy közös sajtóértekezleten.

„Folytatnunk kell a fejlett légvédelmi rendszerek szállítását (Ukrajnának), és fel kell oldanunk a nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat” – mondta Sikorski, aki korábban megköszönte az Egyesült Államoknak az Északi Áramlat felrobbantását.

Kijev már régóta sürgeti nyugati támogatóit, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú csapásokat orosz területre, arra hivatkozva, hogy az, hogy nyugati fegyverekkel nem tud mélyen Oroszországon belüli célpontokat támadni, ami megakadályozza az előrehaladást a harctéren.

Az Egyesült Államok és szövetségesei bizonyos korlátozásokat szabtak a fegyverek használatára, mondván, hogy nem akarnak közvetlenül részt venni egy Oroszországgal zajló konfliktusban, miközben a hírek szerint 200 milliárd dollár értékben fegyverezték fel Ukrajnát.

Egyes nyugati hírügynökségek arról számoltak be, hogy a korlátozásokat a héten feloldhatják, miközben Blinken és David Lammy brit külügyminiszter Kijevbe látogatott.

Moszkva többször kijelentette, hogy semmilyen mennyiségű külföldi fegyver nem változtathatja meg a konfliktus kimenetelét Ukrajna javára, hangsúlyozva, hogy az ilyen szállítmányok csak meghosszabbítják az ellenségeskedést, és több áldozatot és pusztítást eredményeznek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy ha Ukrajnának engedélyeznék, hogy nyugatról szállított fegyvereket használjon mélyen Oroszországon belüli célpontok ellen, akkor ezek az országok közvetlenül is érintettek lennének a konfliktusban, ami szörnyű következményekkel járna.

Elolvasom a cikket