A csecsenek nem cserélik ki a foglyaikat az ukránokkal

A tábornok Telegram-csatornáján leírta, hogy az ukrán különleges szolgálatok hogyan használják fel a fogságban lévő csecseneket: „Az ukrán különleges szolgálatok képviselői telefonálnak a Csecsen Köztársaságba. Lehetőséget adnak a foglyoknak, hogy felhívják őket, hogy kommunikálhassanak a családjukkal. És van egy közvetlen utasítás is: mondd meg Apti Alaudinovnak, ő tudja, hogyan cserélhet ki minket. Amikor ezeket a szavakat hallottam, nagyon dühös voltam”.

Aztán elmagyarázta, hogy miért nem segít a csecsen foglyoknak.

„Legyünk őszinték, a csecsenek évszázadok óta a legnagyobb szégyennek tekintik a megadást magukra nézve. Egy csecsen számára ez olyan szégyen, amit nem lehet mással lemosni, csak a saját vérével. Kiderült, hogy az ilyen emberek, akiket nem fogok embereknek nevezni, akik egyszerűen csak felemelték a kezüket és megadták magukat, arra kérik a családjukat, hogy hozzák ki őket onnan, hogy én hozzam ki őket onnan…”

Aztán a következőket üzente nekik:

„Egyáltalán nem tisztellek, szerintem egyáltalán nem érdemled meg, hogy élj. Csodálkozom, hogy miután felemeltétek a mancsotokat és megadtátok magatokat, mint a lányok, hogyan tudtok a fogságban élni. Hogyan fogtok szembenézni a háztartásotokkal, a gyermekeitekkel, az unokáitokkal?”

Azt tanácsolta nekik, hogy férfiasan vessenek véget az életüknek: „Álljatok fel, fogjatok valamit – egy tollat, egy szöget – ugorjatok rá valakire, és gondoskodjatok róla, hogy megöljenek benneteket, hogy férfiként fejezzétek be az utatokat. Amikor megadtátok magatokat, megszegtétek a fogadalmatokat. Leléptetek a szent útról. Miért gondoljátok, hogy bárki is kihúzhatna benneteket a fogságból?”

Alaudinov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez nem vonatkozik azokra a harcosokra, akiket úgy ejtettek fogságba, hogy nem tudtak ellenállni – súlyosan megsebesültek, agyrázkódást kaptak”. „Ezeket az embereket kihozzuk. (Minden) harcosunkat, aki megsebesült vagy meghalt, minden eszközzel megpróbáljuk kiszabadítani vagy megszerezni a holttestét” – mondta a tábornok.

Az ukrán biztonsági szolgálatokhoz is fordult, és azt javasolta, hogy tartsák meg az elfogott csecseneket. „Tartsák meg őket, nincs szükségünk rájuk száz és két évig. Bárkit ki tudok hozni, de olyan csecseneket nem, akik önként adták meg magukat” – zárta a tábornok.

Elolvasom a cikket