A szerencsejáték-függőség az öngyilkosság kockázatát is növeli

Közleményük szerint nemcsak a szerencsejáték-függők és hozzátartozóik számára kínálnak segítséget, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. A program során az elmúlt több mint egy évtizedben 114 iskolának, 7310 diáknak tartottak prevenciós foglalkozásokat, és 2110 alkalommal kezelték az érintettek és hozzátartozóik egyedi eseteit.

A szerencsejáték használati zavar típusait, kialakulásának okait és hosszú távú negatív hatásait fejtették ki az előadók a Debrecenben rendezett szakmai napon. Hangsúlyozták: az addikció legjobb ellenszere a megelőzés.

Figeczki Tamás az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa, a program szakmai vezetője azt mondta: „A modellprogram kialakítását több tényező inspirálta: Először is az okostelefonok és az internethozzáférhetőség széleskörűvé válása megnövelte a szerencsejátékot rendszeresen játszók számát, ami különösen a fiatalok esetében fokozza veszélyeztetettséget. Másrészt a problémás játékosok, illetve hozzátartozóik, bármennyire jelentős is a számuk, nem igazán találnak speciális felkészültségű segítőhelyeket. Ezt a hiányt igyekeztünk enyhíteni az információs pontjaink létrehozásával.”

Ezek a pontok hét városban (Budapest, Debrecen, Miskolc, Kaposvár, Orosháza, Sopron, Szolnok) találhatóak meg, és bárki segítséget kérhet, ha úgy érzi, hogy rajta vagy valamely családtagján eluralkodott a játékszenvedély.

– Becslések szerint ez a függőség a világ felnőtt lakosságának 2-3%-át érintheti, ami összességében milliós nagyságrendet jelent. A problémához gyakran társuló reménytelenség érzete miatt a túlzásba vitt szerencsejáték egyike a legsúlyosabb szuicid kockázati tényezőknek, az általános népességhez képest akár 10-15-szörösére növelve az öngyilkosság valószínűségét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy felismerjük a probléma hátterében álló genetikai, társadalmi, családi és egyéni, pszichés jellemzőket – jelentette ki Kapitány-Fövény Máté, klinikai pszichológus.

Bánkuti Beáta, a nemzeti lottótársaság jogi igazgatója pedig azt mondta: „Működésünk alapját a felelős játékszervezés képezi, amelyet a törvény által előírt kötelezettségen túlmutatóan végzünk. Termékeink között nincs olyan, ami magas kockázatúnak minősülne, a játékaink többsége a szenvedélybetegség kialakulásának szempontjából alacsony kockázatú. Játékosainknak rendszeresen felhívjuk a figyelmét az öntesztre, és előre beállítható költési limit lehetőségét is biztosítjuk.”

A közleményben kiemelték azt is, hogy a szerencsejáték szenvedély kezelését segítő program folytatódik, továbbra is fő célkitűzés, hogy széleskörű tájékoztatással és edukációval megakadályozzák a szerencsejátékkal kapcsolatos zavarok kialakulását, illetve ha szükséges hatékonyan tudják kezelni a már kialakult függőségeket.

Elolvasom a cikket