Ártalmas lehet az almaecet

Az ecet nagyszerű forrása

  • kálium
  • magnézium
  • kalcium
  • foszfor

Egyes ecetfajták antioxidánsok jó forrásai is lehetnek. Minél sötétebb az ecet, annál több antioxidáns van a folyadékban.

Javítja a tápanyagok felszívódását

A savasság segíthet a jó emésztés javításában és fenntartásában.
Az ecetsav serkentheti az emésztőenzimek termelődését, amelyek segíthetnek az élelmiszerek tápanyagainak lebontásában és felszívódásában.
A laktobacillusok tartalma és számos, az emésztést és a bélmozgást javító tulajdonsága miatt az almaecet az immunrendszer állapotára is pozitív hatással lehet. A mikrobiom állapotától függ a baktériumokkal és vírusokkal, a stresszel és a különböző külső agresszorokkal szembeni ellenálló képesség.

Csökkenti a koleszterin- és cukorszintet

Tanulmányok kimutatták, hogy az almaecet rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet a magas vérnyomásban szenvedők állapotára. Azoknál a résztvevőknél, akiknél a vizsgálat kezdetén magas vérnyomást diagnosztizáltak, a vizsgálatok vérnyomáscsökkenést mutattak ki.

Emellett az almaecetről ismert, hogy segít szabályozni a vércukorszintet.
Magas koleszterinszint esetén is alkalmazható. Segít a „rossz” kiiktatásában és normalizálja annak mennyiségét a vérben.

Segít a fogyásban

Az almaecet mindennapos fogyasztása nem garantálja az azonnali fogyást, különösen, ha nem mozogsz, vagy nem követsz egészséges étrendet.
Ha azonban kiegyensúlyozott és egészséges étrendet követ és rendszeresen mozog, az ecet segíthet a fogyásban.

Az almaecet fogyasztása segíthet a testzsír csökkentésében és a fogyásban.

Az almaecet káros hatásai

Néhány egészségügyi előnye ellenére az almaecet ártalmas is lehet a szervezetre nézve.

Mivel magas a savtartalma, irritálhatja a nyelőcsövet. A fogzománcot is károsíthatja.

A súlyos gyomor-bélrendszeri rendellenességekben, gyulladásban, nyálkahártya-rendellenességben vagy fekélyben szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük. Ebben az esetben az almaecet fogyasztása csak rontja az egészségi állapotát.

Az ecet kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel is, például a vízhajtókkal, hashajtókkal és az inzulinnal. Ezért konzultáljon orvosával.
Ha alacsony a káliumszintje a szervezetében, a túl sok ecet ronthatja az állapotát. Kerülje, ha vesebetegségben szenved, mivel előfordulhat, hogy nem tudnak megbirkózni a magas savtartalommal.

Megromolhat-e az almaecet

Mivel az ecet erősen savas, nagyon sokáig biztonságosan használható. Az íze és a megjelenése azonban idővel megváltozhat, ezért a legjobb, ha a vásárlástól számított 2 éven belül használjuk fel.

Az almaecetet felbontás után nem kell hűtőben tárolni. Ehelyett tárolja éléskamrában vagy szekrényben, közvetlen napfénytől védve.

Ahhoz, hogy az ecet a lehető legjobban nézzen ki és a legjobb íze maradjon, tárolja üveg- vagy műanyag edényben. Tartsa szorosan zárva a fedelet, és ne engedje, hogy nedvesség kerüljön az üvegbe.

Az almaecet leginkább házi készítésű öntetekben használható olívaolajjal, fűszernövényekkel és fűszerekkel.

Elolvasom a cikket